Do mezirezortního připomínkového řízení míří návrh vyhlášky upravující odměny insolvenčních správců Foto: Pixabay

Soudní poplatky v ČR jsou v rámci EU průměrné

Náklady na soudní spory jsou klíčovým faktorem, který určuje kvalitu přístupu k justici. Vysoké náklady na soudní řízení včetně soudních poplatků mohou bránit přístupu ke spravedlnosti. Právě na výši soudních poplatků v zemích Evropské unie se zaměřuje jeden z ukazatelů unijního srovnávání EU Justice scoreboard. Z něj vychází, že v ČR jsou soudní poplatky v průměrné výši.

Soudní poplatek se vybírá za řízení nebo za jednotlivé úkony. Právní úprava soudních poplatků je obsažena ve speciálním zákoně o soudních poplatcích a konkrétní sazby za řízení nebo za úkony jsou určeny jeho přílohou. Jsou příjmem státního rozpočtu a v minulém volebním období se exministryně spravedlnosti Marie Benešová snažila o jejich zvýšení. Návrh ve sněmovně ale nakonec neprošel. Ministerstvo spravedlnosti uvádělo, že vyšší poplatky měly také motivovat strany sporu k tomu, aby jej vyřešily mimosoudně. Současně měly alespoň částečně pokrýt náklady státu na stále dražší chod justice.

Hodnocení EU Justice scoreboard najdete zde.

Většina členských států vyžaduje, aby strany při zahájení soudního řízení zaplatily soudní poplatek. Osvobození od soudních poplatků osobám sociálně slabým nebo nemajetným, kterým by požadavek na zaplacení soudního poplatku znemožnil přístup k soudní ochraně ve smyslu čl. 36 Listiny základních práv a svobod se automaticky neuplatňuje pouze v Bulharsku, Estonsku, Irsku, Nizozemsku, Polsku a Slovinsku. V České republice rozhoduje soud případ od případu. Některé členské státy provozují systém právní pomoci, který zajišťuje 100% pokrytí nákladů spojených se soudním sporem.

Zdroj: Justice Scoreboard

Efektivní vymáhání smluv je pro ekonomiku zásadní. Pravděpodobnost úhrady skutečných nákladů soudního řízení posiluje postavení věřitele, který se snaží vymáhat pohledávky. Obvykle je v rámci Evropské unie věřitel jako žalobce povinen zaplatit soudní poplatek za podání žaloby u soudu. Soudy obecně nařídí žalovanému, který prohraje, aby v plné výši uhradil soudní poplatky zaplacené žalobcem,

Následující graf ukazuje výši soudního poplatku požadovaného k zahájení soudního řízení v konkrétní obchodní věci týkající se sporu mezi dvěma společnostmi. Pohledávka byla ve výši 20 tisíc euro.

Zdroj: Justice scoreboard

Hodnotící zpráva EU Justice scoreboard v sleduje rozličné ukazatele, jako je počet vyřízených věcí či délka řízení ale např. i míra důvěry veřejnosti v justici, výše soudních poplatků či legislativní vývoj v jednotlivých státech.

Podrobná data připravuje Evropská komise v součinnosti s kontaktními osobami za jednotlivé soudní systémy. Dokument vzniká ve spolupráci s Komisí Rady Evropy pro hodnocení efektivity justice (CEPEJ), Evropskou sítí rad pro justici (ENCJ), Sítí předsedů nejvyšších soudů Evropské unie (NPSJC), Sdružením státních rad a nejvyšších správních soudů EU (ACA-Europe), Evropskou sítí pro hospodářskou soutěž a Eurostatem.

(epa)