Libor Vávra na sněmu Soudcovské unie Foto: Eva Paseková

Vávra: Soudce lidé mohou hodnotit. Při nejmenování do funkce ale ministr nemá zmiňovat konkrétní kauzy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek vyčetl Soudcovské unii, že spor o nejmenování Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně řešila dříve s médii než s ním. „Myslím, že jsem si to nezasloužil,“ uvedl Blažek s tím, že věc s prezidentem Liborem Vávrou probere v pondělí. Prezident Soudcovské unie uvedl, že v pátek dostal desítky rozčilených reakcí od členů stavovské komory a musel zareagovat. Unie podle něj nezpochybňuje právo ministra funkcionáře nejmenovat.

Ministr se také ohradil proti tomu, že že by podle šéfa Soudcovské unie Libora Vávry neměl hodnotit rozhodování konkrétního soudce. Taková slova podle něj působí elitářsky. „Každý občan je oprávněn hodnotit práci jakéhokoliv soudce, a když můžou občané, může i občan-ministr,“ uvedl.

To, že soudce by mohl hodnotit jen jiný soudce, označil za „absolutní nesmysl“. Prezident Soudcovské unie Libor Vávra dnes České justici řekl, že je potřeba rozlišovat hodnocení soudce a důvody ministra pro nejmenování do funkce. Zmínil příklad nejmenování Jana Veselého Milošem Zemanem do funkce předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem v roce 2014. „Tehdy mi prezident zavolal a sdělil mi důvody, že byl špatným předsedou okresního soudu a tak nemůže být dobrým předsedou krajského soudu. To jsou legitimní důvody. A to jsem nebyl ani prezidentem Soudcovské unie. Tentokrát se mi nelíbí, že se zmínily konkrétní kauzy a s nikým v justici se to neřešilo. Kolegu Novotného neznám, ale toto mi připadá nepěkné,“ uvedl Vávra s tím, že tisková zpráva resortu nebyla vydařená. Blažek připomněl, že šlo o odpověď podle zákona o svobodném přístupu k informacím. „Mohl říci, že nemá důvěru v jeho řídící schopnosti, to by byl pochopitelný argument,“ dodal Vávra.

K otázce jmenování Novotného Blažek řekl, že návrh předsedy brněnského krajského soudu na ministerstvu stále leží. „Zákon předvídá, že ministr jmenuje. Zákon neříká, že ministr musí jmenovat,“ poznamenal. „Máte dvě možnosti – buďto ten návrh bude vzat zpět, nebo se o něm bude rozhodovat ještě delší dobu,“ popsal. „Předpokládám, že na Krajském soudu v Brně – a nejenom tam – je spousta kvalitních soudců a samozřejmě si dokážu mnoho z nich představit, že by tu funkci zvládali lépe. Ale to je na rozhodnutí pana předsedy, jestli někoho jiného navrhne, nebo ne,“ dodal.

Soudcovská unie se v pátek ostře ohradila proti argumentům, kterými ministr spravedlnosti vysvětlil své rozhodnutí nejmenovat Aleše Novotného místopředsedou krajského soudu. Blažek tvrdí, že Novotný se jako soudce svými nezákonnými rozhodnutími opakovaně podílel na tom, že státu vznikla škoda. 

Eva Paseková, čtk