Cizinci mohou být úředníky obcí nebo státu už teď Foto: Pxhere

Zachovat omezení počtu takzvaných politických náměstků ANO zřejmě neprosadí

Zachovat omezení počtu takzvaných politických náměstků v zákoně, který má zrušit funkce odborných náměstků na ministerstvech, zřejmě opoziční hnutí ANO neprosadí. Jeho návrh dnes sněmovní ústavně-právní výbor odmítl hlasy koaličních poslanců. Výbor naopak podpořil zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.

Ministři podle současného znění zákona o státní službě mohou mít nejvýše dva politické náměstky. Koaliční novela má toto omezení zrušit. ANO navrhovalo, aby ministři mohli mít maximálně pět politických náměstků nebo tolik, kolik je na ministerstvech vrchních ředitelů sekcí. Poslankyně ANO Zuzana Ožanová argumentovala tím, že zrušení omezení v počtu politických náměstků značně zvýší výdaje. Podle Marka Bendy (ODS) by bylo lépe ponechat na ministrech, kolik mají mít náměstků, kteří by je mohli zastupovat

Navrhované změny služebního zákona mají podle předkladatelů prohloubit odpolitizování státní služby tím, že stanoví jasnou hranici mezi politickým vedením ministerstev a jejich úřednickým aparátem. Z odborných náměstků, tedy náměstků pro řízení sekcí, se mají podle novely stát od příštího roku vrchní ředitelé sekcí. Státní správa by se navíc měla podle předlohy více otevřít pro odborníky zvenčí. Předloha upravuje také služební studijní volno.

Koalice chce novelou zavést pětileté funkční období vrchních ředitelů sekcí a dalších vedoucích státních úředníků, což má podle autorů přinést vnitřní konkurenci a motivaci ke zvyšování úrovně služby. Poslanci ANO navrhli okruh vedoucích úředníků s funkčním obdobím omezit a účinnost novely odložit o rok na leden 2024 či úpravy některých lhůt pří výběrových řízeních. Zkrácení lhůt patří mezi změny, které mají tato řízení podle koaličních představ zrychlit.

Poslanci vládních stran ve výboru souhlasili pouze s prodloužením doby, během níž je nezbytné vyhlásit výběrové řízení na pozici personálního ředitele sekce pro státní službu a pozici ředitele odboru, z navrhovaných 18 měsíců na dobu dvou let. Odmítla návrh Renaty Oulehlové (ANO), podle níž by úředníkům končil ze zákona služební poměr dosažením 75 let věku, nikoli 70 let jako nyní.

Koaliční poslanci ve výboru doporučili vypustit pasáže, které rozšiřují možnosti pro slaďování rodinného a osobního života se státní službou. Chtějí počkat do příštího roku na návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který má v návaznosti na příslušnou evropskou směrnici problematiku řešit komplexněji.

(čtk)