Autoři komentáře Soudního řádu správního Petr Mikeš, Zdeněk Kühn, Tomáš Kocourek, Karel Černín a Ondřej Kadlec Foto: NSS

Nejvyšší správní soud by mohl posílit pražský soudce Tomáš Kocourek

Novou posilou Nejvyššího správního soudu (NSS) by se mohl stát Tomáš Kocourek, jenž momentálně působí na úseku správního soudnictví Krajského soudu v Praze. Jako kandidáta jej navrhl předseda NSS Karel Šimka. V říjnu Kocourek vystoupí na plénu NSS a představí se potenciálním budoucím kolegům. O nominaci informoval soud na webu.

Jde o prvního kandidáta, kterého z pozice předsedy navrhl Šimka. Zatím poslední posilu, tedy Michala Bobka, jenž se stal soudcem v letošním roce, vybral ještě Šimkův předchůdce Michal Mazanec.

Absolvent brněnských práv Kocourek měl možnost vyzkoušet si práci u NSS během soudcovské stáže od dubna do září 2021. V minulosti také strávil pět let na asistentském místě u NSS. Poté sbíral zkušenosti u Okresního soudu v Nymburce, od roku 2016 je u pražského krajského soudu.

NSS byl v posledních letech personálně oslabený vlivem generační obměny. V registru justičních činitelů má 36 soudců, avšak Vojtěch Šimíček a Milada Tomková vykonávají desetiletý mandát u Ústavního soudu, Jan Passer je soudcem Soudního dvora EU a Kateřina Šimáčková působí u Evropského soudu pro lidská práva.

(čtk)