Solar "přetáhl" půlhodinovou pauzu na oběd přibližně o 40 minut a odpoledne mu na pracovišti při dechové kontrole dvakrát naměřili více než 1,5 promile Foto: Pxhere

Znalkyně odmítla nepravdivý posudek. Trvá na tom, že dechovou zkoušku u soudkyně ovlivnily léky a žvýkačka

Znalkyně Eva Herkommerová obžalovaná z podání nepravdivého posudku u soudu v Mostě se cítí být nevinná, řekla to dnes před soudem. Znalecký posudek vytvořila pro bývalou soudkyni Markétu Lehkou, odsouzenou za řízení pod vlivem alkoholu. Ta vinu odmítala, hájila se tím, že před jízdou užila léky. Pravomocný rozsudek pro ni znamenal konec v justici. Herkommerová v posudku uvedla, že výsledek obou dechových zkoušek u Lehké nepochybně ovlivnily léčivé přípravky. Za křivou výpověď jí hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, případně zákaz činnosti.

„Necítím se vinna, nesouhlasím s popisem skutku a jeho kvalifikací,“ uvedla Herkommerová, podle níž trestní stíhání vedené vůči ní trpí procesní vadou. Její obhájce Vlastimil Němec navrhl vrátit věc policejnímu orgánu k došetření. Herkommerová uvedla, že nikdy žádný nepravdivý posudek nezpracovala. Za více než 18 let vytvořila podle svých slov na 8000 posudků, jejichž závěry nikdo nezpochybnil. Po popisu svých zkušeností se obžalovaná věnovala ve své výpovědi zejména citacím odborníků, kteří se vyjadřovali k tématu měření alkoholu v dechu.

Hlídka Lehkou zastavila v Mostě v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu ve městě. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho odmítla. Hájila se tím, že zvýšenou hodnotu způsobily léky stopangin a bromhexin. Za řízení v opilosti dostala podmínku, peněžitý trest a přišla o talár. Nejvyšší soud letos v únoru odmítl její dovolání.

Léky a žvýkačka

Herkommerová řekla, že trvá na závěrech uvedených v posudku v případu Lehké. V něm mimo jiné uvedla, že je víc než pravděpodobné, že hladina alkoholu v krvi u soudkyně Lehké ve chvíli, kdy ji zastavila policejní hlídka, byla nulová, a že tedy neřídila auto pod vlivem alkoholu. Znalkyně dnes řekla, že osobně Lehkou před zadáním posudku neznala. Lehká oslovila znalkyni 13. prosince 2019 s tím, že jí o den dříve zastavila policejní hlídka a popsala Herkommerové svou situaci. Hotový posudek měla znalkyně 2. ledna 2020.

Dechové zkoušky nebyly podle znalkyně provedeny správně. Výsledky dechových zkoušek byly podle ní ovlivněny léky požitými před jízdou a během ní a Lehká měla při provádění dechových zkoušek v ústech žvýkačku. Herkommerová uvedla, že jí Lehká řekla, že po 17:00 užila předepsané dávkování bromhexinu a kolem 17:20, krátce před zastavením policií, si stříkla stopangin. První dechová zkouška byla provedena v 17:28 a druhá v 17:33. Podle Herkommerové měla být dechová zkouška provedena nejdříve 15 minut po užití léků. Zdůraznila, že se měla opakovat po deseti až patnácti minutách třetí dechová zkouška.

Po výslechu obžalované soud hlavní líčení odročil na 29. listopadu. Navrhováni jsou tři svědci a osobní slyšení znalce obžaloby, který v případu Lehké vyhotovil zdravotnický posudek. Státní zástupkyně navrhla ještě výslech odborníka, který udělal revizní posudek. Z něj podle tehdejšího vyjádření okresního soudu vyplynulo, že naměřené hodnoty neodpovídají uváděné aplikaci léků v době před dechovými zkouškami.

(čtk)