Solar "přetáhl" půlhodinovou pauzu na oběd přibližně o 40 minut a odpoledne mu na pracovišti při dechové kontrole dvakrát naměřili více než 1,5 promile Foto: Pxhere

Kapky na kašel místo alkoholu. Kvůli posudku na opilou soudkyni padla obžaloba

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Mostě obžalobu na znalkyni Evu Herkommerovou kvůli posudku, který vypracovala pro někdejší místopředsedkyni ústeckého krajského soudu Markétu Lehkou odsouzenou za řízení pod vlivem alkoholu. Herkommerová ve svém dokumentu opilost zpochybňovala.

Státní zástupce Herkommerovou obžaloval z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivý znalecký posudek. Hrozí jí tak trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, případně zákaz činnosti. Informovala o tom Mladá fronta DNES.

„Jako znalkyně v oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie, vědomě a v rozporu s poznatky z oboru ve snaze umožnit jiné osobě dosáhnout zbavení se trestní odpovědnosti zhotovila znalecký posudek, v němž v rozporu s objektivně zjištěným stavem mimo jiné uvedla, že je víc než pravděpodobné, že hladina alkoholu v krvi byla nulová,“ stojí v obžalobě.

Lehkou zastavila policejní hlídka v centru Mostu v prosinci 2019. Policisty upoutala její nestandardní jízda. Žena vzápětí nadýchala bezmála dvě promile. Odběr krve, z čehož by vzešel hlavní důkaz, však odmítla. Hájila se, že hodnotu způsobily léky stopangin a bromhexin, které krátce předtím požila.

Zatímco znalec obžaloby i odborník, který vypracoval revizní posudek, obhajobu Lehké rázně odmítli, Herkommerová ji podpořila s tím, že dechové zkoušky nemají žádnou vypovídací hodnotu. „Můžeme říci, že v dechu byl etanol. Dechová zkouška ale nebyla provedena tak, jak má,“ uvedla u soudu znalkyně. Věrohodnost výsledku dechové zkoušky snižuje podle ní mimo jiné to, že nedošlo ke stabilizaci dechového přístroje v terénu a ten nebyl dostatečně vzdálen od zařízení, která vysílají vlny.

Znalkyně také uvedla, že aplikace léků může mít vliv na výsledek dechové zkoušky. „Zkoušku je vhodné opakovat po patnácti až třiceti minutách,“ uvedla. Lehká navíc žvýkala.

Do přístroje dýchala soudkyně několikrát, protože výdech nebyl dostatečný k záznamu hodnot. „Nechci na krev, chci normálně správní delikt,“ uvedla při kontrole Lehká k dotazu policisty, zda se podrobí krevnímu testu. Podle hlídky byl cítit z ženy alkohol. Obhajoba dnes předložila soudu vánoční vůni do automobilu. „Nemůžeme vyloučit, že odér z vozidla byl způsoben vůní, která byla v té době intenzivnější než nyní,“ uvedl u soudu obhájce Rostislav Sochor.

Lehká dostala čtyřměsíční trest odnětí svobody s osmnáctiměsíční zkušební dobou, pokutu 100.000 korun a zákaz řízení na 18 měsíců. Proti pravomocnému verdiktu se odvolala, to však Nejvyšší soud odmítl.

(čtk, epa)