Jednací síň Krajského soudu v Plzni Ilustrační foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministr Blažek dočasně odvolal trestně stíhanou plzeňskou soudkyni

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni z Krajského soudu v Plzni, která čelí trestnímu stíhání. Informaci, kterou zveřejnil server Novinky.cz, dnes potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Doplnil, že obvinění nesouvisí s prací soudkyně. Další podrobnosti úřad sdělovat nebude. Informaci rovněž bez dalších podrobností potvrdila předsedkyně Krajského soudu v Plzni Věra Oravcová. Ani ona neuvedla, čeho se stíhání soudkyně týká.

„Rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce soudkyně z důvodu trestního stíhání bylo jmenované doručeno dne 4. listopadu 2022. S účinností ode dne následujícího po doručení je jmenovaná dočasně zproštěna výkonu funkce soudkyně, a to až do pravomocného skončení jejího trestního stíhání,“ uvedl dnes Řepka.

Podle Oravcové má soudkyně na starosti insolvenční agendu. Případy, kterými se zabývala, přerozdělil generátor mezi její ostatní kolegy, doplnila předsedkyně krajského soudu.

Dočasné odvolání obviněného soudce nenastává automaticky – zákon o soudech a soudcích stanoví, že ministr spravedlnosti k tomuto kroku může přistoupit. Je tedy na jeho uvážení, zda této možnosti využije. Po dobu dočasného zproštění výkonu funkce pobírá soudce polovinu platu. Pokud stíhání neskončí pravomocným odsouzením a soudce zůstane ve funkci, zbývající peníze se mu následně doplatí.

Proti rozhodnutí o dočasném zproštění může soudkyně podat tzv. rozklad, který by ale neměl odkladný účinek.

(čtk)