Videokonference na NSS Foto: NSS

Případ Grosam v. ČR jde jako jediný k Velkému senátu, ESLP znovu projedná český systém kárných řízení se soudci, státními zástupci a exekutory

Případ Grosam v. Česká republika znovu projedná Velký senát Evropského soudu pro lidská práva. Panel soudců vyhověl žádosti české vlády o postoupení případu k tomuto tělesu sedmnácti soudců, oznámil Evropský soud pro lidská dnes dopoledne. Panel jednal od pondělí 14. listopadu 2022. Český případ je jediný, ve kterém panel soudců vyhověl žádosti o projednání, ostatních devět žádostí zamítl.

Rozsudek senátu Evropského soudu pro lidská práva v případu Grosam v. ČR ze dne 23. června 2022 byl považován za přelomový, neboť konstatoval, že český systém kárných řízení se soudci, státními zástupci a exekutory je vadný. Takové stanovisko od roku 2016 rovněž zastává skupina států proti korupci GRECO.

Česká justice o rozsudku v případu Grosam v. ČR dne 23. června 2022 podrobně informovala zde:

Rovněž o pondělním jednání panelu soudců Česká justice informovala.

Jan Grosam v době podání stížnosti v roce 2013 pracoval jako exekutor. Nejvyšším správním soudem byl kárně potrestán pokutou, proti které si následně stěžoval u českého Ústavního soudu. Ústavní soud však namítl, že v kárných věcech se proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nelze odvolat, uvádí v dnešní zprávě Evropský soud pro lidská práva.

Stěžovatel namítal, že v jeho případě nebyla respektována presumpce neviny, že se Ústavní soud nevypořádal s řadou jeho argumentů a že proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu není možné podat opravný prostředek, přestože NSS nelze považovat za „nejvyšší tribunál“ vzhledem ke složení kárného senátu a nedostatku dostatečných záruk, pokud jde o jeho odbornost a nezávislost.

Evropský soud pro lidská práva mu rozsudkem z letošního 23. června dal za pravdu s tím, že systém kárných řízení se soudci, státním zástupci a exekutory v ČR trpí vadami, nedostatkem soudní nezávislosti a nestrannosti.

Panel soudců rozhodl zamítnout žádosti o postoupení devíti dalších případů k Velkému senátu. Případ Grosam v. ČR je tak jediný, který ESLP znovu projedná před Velkým senátem.

Na projednání před Velkým senátem Evropského soudu pro lidská práva čeká v současnosti 51 případů včetně dalších dvou stížností na Českou republiku. Jde o případy Fu Quan, s. r. o. v. ČR a Duarte Agostinho a spol. v. Portugalsko, což je stížnost skupiny Portugalců proti celkem 33 členským zemím Rady Evropy včetně ČR kvůli globálnímu oteplování.

Irena Válová