Prezident Ruska Vladimir Putin Foto: Pixabay

Rusko má dlužit přes dvě miliardy eur za rozsudky Evropského soudu pro lidská práva

Ruská federace je nekontaktní a neúčastní se schůzí Výboru ministrů Rady Evropy ohledně dohledu nad rozsudky Evropského soudu pro lidská práva. Rusko přestalo být stranou Úmluvy 16. září 2022, rozsudky má za nevykonatelné a ukončilo kontakty. Ministři zahraničí v dozoru nad Ruskem pokračují a zkoumají strategie, jak donutit Rusko, aby vykonalo rozsudky ESLP a vyplácelo odškodnění. Rada Evropy odtajnila strategický dokument: Rusko má dlužit 2 014 889 000 eur za rozsudky ESLP, jen miliarda jsou úroky.

Vyplývá to z posledního usnesení z jednání Výboru ministrů členských zemí Rady Evropy z 8. prosince 2022 ve věci dohledu nad výkonem rozsudků Evropského soudu pro lidská práva v jednotlivých členských zemích Rady Evropy.

V úvodu ministři zahraničí připomněli, že Výbor i nadále „dohlíží na výkon dotčených rozsudků a smírných urovnání“ a že dle jeho dřívějšího usnesení je Ruská federace povinna je vykonat. Výbor „znovu zdůraznil, že Ruská federace se má nadále účastnit zasedání Výboru jako žalovaný stát, bez práva účastnit se přijímání rozhodnutí Výboru a bez práva hlasovat“. Totožné usnesení bylo přijato už 16. září 2022, kdy Rusko skončilo jako Vysoká smluvní strana Úmluvy.

Rusko usnesení Výboru ministrů úplně ignoruje

Poté Výbor „hluboce zalitoval, že se Ruská federace rozhodla neúčastnit se schůzí Výboru ministrů věnovaných dohledu nad lidskými právy, a navíc ukončila veškerou komunikaci s Radou Evropy ohledně provádění rozsudků Evropského soudu“.

O vyloučení/vystoupení Ruské federace z Rady Evropy a z Evropského soudu pro lidská práva Česká justice opakovaně informovala.

Už 16. září 2022, v den ukončení členství Ruska v ESLP jako Vysoké smluvní strany Úmluvy Česká justice upozornila na nadcházející konflikt ohledně rozsudků ESLP včetně nemožnosti doručovat do Ruska rozsudky, o které jde. Tentýž den Výbor ministrů přijal předmětné usnesení, podle kterého se má Rusko účastnit jednání Výboru ministrů bez práva hlasovat a rozhodovat.

Ruská federace letos v květnu oznámila a poté zákonem schváleným Státní dumou zakotvila, že rozsudky Evropského soudu pro lidská práva jsou po 16. březnu 2022 nevykonatelné a že náhrady škod bude napříště vyplácet pouze v rublech a jen do l. ledna 2023, jak Česká justice rovněž informovala.

Jaký je plán?

Jaký je další plán ministrů zahraničí zemí Rady Evropy? Ministři zaúkolovali sekretariát, aby „spolu se zainteresovanými členskými státy aktivně prozkoumal všechny možné strategie k zajištění účinného výkonu rozsudků proti Rusku“.

Dále ministři vyzvali generální tajemnici, aby „po každém zasedání Výboru pro lidská práva zaslala ministru zahraničních věcí Ruské federace dopis, ve kterém jej informuje o rozhodnutích a usneseních přijatých Výborem v případech, kdy je Ruská federace žalovaným nebo dožadujícím státem, aby jeho orgány plnily své závazky podle mezinárodního práva a Úmluvy k naplnění rozsudků Evropského soudu pro lidská práva“.

A naposledy, Výbor ministrů rozhodl o odtajnění složky s názvem „Strategický dokument týkající se dohledu nad prováděním případů probíhajících proti Ruské federaci“.

Úplné usnesení Výboru ministrů je zde.

Rusko: Procedura byla nesprávná, celý ESLP je nesprávný

Odtajněný dokument hned na začátku shrnuje situaci: „Ve světle pokračující povinnosti vykonávat rozsudky Soudu, Oddělení pro výkon rozsudků Evropského soudu pro lidská práva (DEJ) nadále píše ruským úřadům žádosti o informace o případech a o akčních plánech. Dnem 3. března 2022 však ruské orgány ukončily veškerou komunikaci se sekretariátem.“

„V této souvislosti je pozoruhodné, že dne 11. června 2022 vstoupil v Ruské federaci v platnost nový zákon o výkonu soudních rozhodnutí. Uvádí se v něm, že z důvodu ,procedurálně nesprávného vyloučení´ Ruské federace z Rady Evropy nemůže Výbor ministrů trvat na povinnostech Ruska vyplývajících z právních nástrojů Rady Evropy, což má za následek, že rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, které nabyly právní moci po 15. březnu 2022, se nevykonávají a neslouží ani jako důvod pro obnovu řízení. Přiznané spravedlivé zadostiučinění lze vyplácet do 1. ledna 2023 za rozsudky, které nabyly právní moci před 15. březnem 2022. Platba však bude provedena v rublech a pouze na bankovní účty v Rusku,“ pokračuje odtajněný dokument.

ESLP veřejně vystaví dluhy Ruské federace

Podle dokumentu je důležité najít způsob, jak informovat o vykonávání rozsudků proti Ruské federaci. Proto využívá oddělení pro výkon rozsudků webové stránky a sociální sítě, kde rozhodnutí publikuje také v ruštině, informuje o poštovních službách i o platbách za spravedlivé zadostiučinění.  „Navrhuje se doplnit tyto informace o dva viditelně vystavené dokumenty, které umožní okamžitě zjistit povahu a rozsah nesplacených závazků Ruské federace podle Evropské úmluvy,“ stojí doslova ve strategickém dokumentu.

Prvním je obecný dokument, ale druhý má obsahovat přesné výše „dluhů“ Ruska kvůli nevyplaceným částkám způsobené újmy podle rozsudků ESLP: „Zadruhé se navrhuje vytvořit rejstřík nevyplacených plateb za spravedlivé zadostiučinění, který bude pravidelně aktualizován, aby uváděl výši narostlých úroků z prodlení. Vytvoření tohoto registru by mohlo být zvoleno ke spravedlivému uspokojení v mezistátních případech,“ uvádí se v odtajněném dokumentu.

V poznámce pod čarou k tomuto „dluhu“ Ruska stojí: „V současnosti se na informaci o vyplacení spravedlivého zadostiučinění čeká v 1874 případech. Ke dni 8. listopadu 2022 činí dlužná částka 2 014 889 000 EUR (EUR). Tato částka pokrývá splatné úroky z prodlení ve věci Gruzie proti Rusku (I), které v současnosti činí 1 172 191,78 EUR (očekává se, že k 6. prosinci 2022 bude činit 1 213 904,11 EUR s ohledem na to, že nedojde k žádnému zvýšení ani snížení sazby ECB). Pokrývá rovněž dlužnou platbu v případě OAO Neftyanaya Kompaniya Yukos(č.14902/04), která činí 1 866 104 634 EUR. Ačkoli od úřadů nebyly obdrženy žádné informace, akční plány ani zprávy, podle informací předložených stěžovateli se nadále vyplácejí určité platby za spravedlivé uspokojení,“ uvádí doslova poznámka pod čarou. Vyplývá z ní, že Rusko zřejmě vyplácí „prohrané“ případy do 15. března 2022 včetně právní moci.

Odtajněný dokument v plném znění je zde.

Držet krok s Ruskem umožňuje občanská společnost

Dokument rovněž shrnuje aktuální stav případů proti Rusku v řízení: „V současné době probíhá pod dohledem Výboru ministrů 2 227 případů proti Ruské federaci, které je Ruská federace povinna vykonat. Rozdělení je následující: Případy pod zvýšeným dohledem: 1 223 (48 skupin), případy pod standardním dohledem 863, nové případy 191.

Od 16. března 2022 Evropský soud pokračuje ve vydávání rozsudků v případech proti Ruské federaci, přičemž zjistil porušení široké škály článků Úmluvy. Mezi důležité hlavní přijaté rozsudky patří rozsudky ve věci Ecodefence a spol. o aplikaci zákona o zahraničních agentech na nevládní organizace a Taganrog LRO a spol. o opatřeních přijatých proti svědkům Jehovovým, stojí dále v odtajněném dokumentu.

Jak dále vyplývá z dokumentu, Výbor se uchýlil ke spolupráci s občanskou společností a k shromažďování informací z Ruska od nevládních ruských organizací. Při absenci komunikace z oficiální strany tito zůstávají podle dokumentu „životně důležitým zdrojem umožňujícím Výboru držet krok se situací v Ruské federaci“.

Irena Válová