Prezident Ruska Vladimir Putin Foto: Pixabay

Rusko vystoupí z Rady Evropy, vypoví Úmluvu i členství v Evropském soudu pro lidská práva

Rusko vystoupí z Rady Evropy, která se mění na platformou západní nadřazenosti a narcismu. Oznámilo to v prohlášení ministerstvo zahraničí Ruské federace, které cituje ruský tisk. Podle článku 7 stanov Rady Evropy skončí členství Ruska v nejstarší evropské organizaci na konci finančního roku. S vypovězením Úmluvy ukončí Rusko členství v Evropském soudu pro lidská práva. Běh událostí se stává nezvratným.

Prohlášení ruského ministerstva zahraničí cituje ruský tisk. Originál prohlášení však na ruském ministerstvu zahraničí nelze ověřit, neboť webová stránka ruského ministerstva zahraničí je zablokovaná. Organizace je nezvratně zničena, cituje z údajného prohlášení ruský tisk.

Podle ruské agentury RIA Novosti měl o podrobnostech vystoupení údajně hovořit místopředseda Rady federace Konstantin Kosačev. „Vystoupení z RE se provádí na základě čl. 7 Charty Rady Evropy z podnětu členského státu, kdy to oficiálně oznámí generálnímu tajemníkovi Rady Evropy. K ukončení členství dochází ke konci aktuálního finančního roku, pokud bude oznámení učiněno během prvních devíti měsíců tohoto roku,“ citovala údajné prohlášení RIA Novosti.

Podle ruské agentury Kosačev upřesnil, že „pokud je oznámení zasláno během posledních tří měsíců finančního roku, pak k ukončení členství dochází na konci příštího finančního roku“.

„Mechanismus odchodu zahrnuje současné vypovězení Charty Rady Evropy a Evropské úmluvy o lidských právech (ECHR),“ řekl Kosačev.

Tento popis mechanismu vystoupení jakékoli země z nejstarší evropské organizace je podle stanov Rady Evropy správný.

RIA: Běh událostí se stává nezvratným

Podle agentury RIA Novosti v prohlášení stojí, že Rusko se nadále nebude podílet na přeměně Rady Evropy na platformu narcismu západu. „Rusko se nebude podílet na transformaci, kterou NATO a EU poslušně následují, z nejstarší evropské organizace na další platformu pro zaklínadla o západní nadřazenosti a narcismu. Ať si užívají vzájemnou komunikaci bez Ruska,“ stojí údajně v prohlášení ministerstva.

„Nepřátelské státy, zneužívající většinu ve Výboru ministrů Rady Evropy pokračují podle ministerstva zahraničí v linii ničení organizace a celého humanitárního a právního prostoru v této části světa,“ uvádí agentura RIA.

„Běh událostí se stává nezvratným. Rusko se nehodlá smířit s těmito podvratnými akcemi prováděnými kolektivním Západem v souladu s nastolením „řádu založeného na pravidlech“, který má nahradit mezinárodní právo pošlapané USA a jeho satelity,“ cituje dále RIA z prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Výbor ministrů (zahraničí) je výkonným orgánem Rady Evropy.

„Rusko vstoupilo do Rady Evropy v zimě roku 1996 a od té doby v zemi platí moratorium na trest smrti. O dva roky později Moskva ratifikovala Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a svobod, čímž znovu potvrdila svůj závazek k principům humanismu a demokracie. Rusko bylo několikrát zbaveno hlasovacího práva v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, přestože je jedním z pěti největších sponzorů organizace. Po zahájení speciální operace na Ukrajině Rada Evropy pozastavila členství Moskvy,“ uvádí doslova RIA Novosti.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: Pxhere

Obnoví Rusko trest smrti?

Jak Česká justice již dříve informovala, Rusku bylo odebráno právo zastoupení v organizaci letos 25. února, avšak zůstalo členem Úmluvy i Evropského soudu pro lidská práva. Ve funkci zůstal i ruský soudce.

Jak podle agentury RIA Novosti měl říci Konstantin Kosačev, ,,vystoupení z Rady zahrnuje současné vypovězení její Charty a Úmluvy o lidských právech a základních svobodách. Jeho kolega Andrei Klishas se domnívá, že je nutné okamžitě ukončit práci v Radě Evropy a také zastavit jakékoli platby ve prospěch organizace“.

Pod článkem agentury RIA je zavěšeno video o umožnění debaty o návratu trestu smrti v Ruské federaci. Zákaz trestu smrti je jedním z článku Úmluvy o lidských právech a základních svobodách. Členské země Rady Evropy a ESLP se trestu smrti musí vzdát, a nemohou pro tento článek použít ani tzv. derogaci. Derogaci nelze použít ani pro zákaz mučení a nelidského zacházení, jak Česká justice už dříve informovala.

Rada Evropy zasedne kvůli mimořádné situaci

Rada Evropy vydala dne 8. března 2022 sdílené prohlášení Výboru ministrů, předsedy Parlamentního shromáždění a tajemnice RE k situaci mezi Ruskem a Ukrajinou, kterým se funkcionáři přihlásili k podpoře Ukrajiny. „Co nejdůrazněji odsuzujeme nevyprovokovanou agresi Ruské federace proti Ukrajině, neoprávněný vojenský útok jednoho členského státu Rady Evropy proti jinému členskému státu. Znovu opakujeme naši neochvějnou podporu nezávislosti, suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny v jejích mezinárodně uznávaných hranicích.

Současně funkcionáři Rady Evropy vyzvali k realizaci předběžných opatření uvalených na Ruskou Evropským soudem pro lidská práva: „Vyzýváme Ruskou federaci, aby provedla předběžná opatření navržená Evropským soudem pro lidská práva ve dnech 1. a 4. března 2022. Právo na život musí být respektováno a zaručeno. V tomto ohledu vyzýváme Rusko, aby se zdrželo vojenských útoků proti civilistům a civilním objektům, aby zajistilo bezpečnost zdravotnických zařízení, personálu a zásahových vozidel, aby zajistilo nerušený přístup civilního obyvatelstva k bezpečným evakuačním trasám, zdravotní péči, potravinám a dalšímu nezbytnému zásobování, jakož i zajištění rychlého a neomezeného průchodu humanitární pomoci a pohybu humanitárních pracovníků,“ stojí v prohlášení z 8. března 2022.

Rada Evropy rovněž vyzvala Rusko k dodržování hodnot demokracie, lidských práv a právního státu a aby zastavilo agresi proti Ukrajině, vrátilo se na cestu diplomacie a plně se přihlásilo k evropským hodnotám.

Úplné prohlášení je zde.

Ve čtvrtek 10. března pak Rada Evropy oznámila, že Parlamentní shromáždění projedná důsledky agrese Ruska proti Ukrajině na mimořádném dvoudenním zasedání ve dnech 14. – 15. března 2022, jak vyplývá z oznámení.

Irena Válová