Jedním z navrhovatelů je pirátský poslanec Jakub Michálek Foto: Česká pirátská strana

Anonymní oznámení nebo nově i přestupky. Koalice podle Michálka spěje k dohodě zákona o whistleblowingu

Koalice podle předsedy pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka spěje k dohodě, že upraví vládní předlohu o ochraně oznamovatelů protiprávní činnosti. Kabinet zákon schválil v listopadu v podobě, která čelila kritice Pirátů či protikorupčních organizací. Michálek dnes ve Sněmovně novinářům řekl, že koalice v dolní komoře patrně do předpisu zařadí anonymní oznámení a zajistí i to, že se bude vztahovat na přestupky.

Norma, kterou schválila vláda na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), nemá platit pro přestupky a anonymní oznámení. Piráti krátce po schválení předpisu vládou uvedli, že ve Sněmovně budou hledat u všech subjektů podporu pro úpravy vládního zákona.

Michálek dnes řekl, že koalice se shodla na zařazení anonymních oznámení. „Je to výrazný posun, schválený návrh počítal s tím, že se na anonymní oznámení vztahovat nebude, což by v podstatě vedlo ke zhoršení transparentnosti,“ uvedl. Koalice podle něj směřuje i k dohodě na tom, že by se předpis týkal všech přestupků.

Snaha o legislativní úpravu tzv. whistleblowingu se v Česku objevila opakovaně, žádný z dosud předložených návrhů ale nebyl přijat. Právní úprava vychází z evropské směrnice o ochraně oznamovatelů z října 2019. Dvouletá lhůta pro transpozici této směrnice vypršela 17. prosince 2021.

(čtk)