Případ vyšetřují kriminalisté Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Lustrace a úniky ze spisů: Někteří obvinění policisté se už dříve přiznali

Někteří obvinění v kauze úniku informací z policejních spisů s 28 obžalovanými se podle státního zástupce Miroslava Stokláska už dříve přiznali a usvědčují další spoluobviněné. Žalobce to dnes řekl novinářům u Krajského soudu v Brně při přestávce hlavního líčení. U soudu zatím asi čtyři hodiny čistého času četl obžalobu, bude v tom pokračovat i později odpoledne a zřejmě i ve čtvrtek. Krajský soud zahájil projednávání případu úniku informací z policejních spisů dnes. Mezi obžalovanými je osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy, jeden z Generální inspekce bezpečnostních sborů a také někteří obžalovaní z brněnské korupční kauzy Stoka.

„Někteří již od počátku spolupracovali, přiznali se, u těch bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. A i nadále v průběhu dalšího trestního řízení se některé osoby rozhodly spolupracovat a vyjádřily se k té trestné činnosti a já mám za to, že usvědčují další spoluobviněné,“ řekl novinářům v polední pauze Stoklásek. Podle Stokláska je případ rozsáhlý. „Ve své podstatě se jedná o neoprávněné vstupy a lustrace v různých policejních evidencích, ale i v evidencích státního zastupitelství, a vynášení informací z těchto evidencí. Plus takový bonus, který tam je, je poskytování dlouhodobé ochrany vybraným subjektům v podobě účelového zavedení těchto subjektů jako informátorů, a využívání různých systémových možností policie,“ shrnul žalobce.

Obžalovaný bývalý policista Michal Ratajský novinářům řekl, že soudní jednání je pro něj nepříjemná záležitost, na druhou stranu je rád, že se po letech konečně v té věci něco děje. „Je šance, že to trestní řízení, které považuji za zásadně závadové, bude hodnotit nezávislý orgán. O nestrannosti soudu nemám pochybnosti,“ řekl Ratajský. Doplnil, že státní zástupce se snaží konstruovat, že právě Ratajský byl ve věci koordinátorem skupiny přátel a bývalých kolegů. „S touto konstrukcí absolutně nesouhlasím. Považuji ji za účelovou,“ uvedl muž.

Podle Stokláska využíval Ratajský při svém podnikání v bezpečnostní oblasti jednak kontaktů, které si udělal za dobu služby u policie, ale také kontaktů u dalších institucí, například u státního zastupitelství. Podle něj klientům nabízel kromě legálních i nelegální služby zaměřené na neoprávněné získávání neveřejných informací z policejních evidencí a také informací z probíhajících trestních řízení. „Včetně informací o případně nařízených odposleších, plánovaných prohlídkách a dalších úkonech trestního řízení a možnosti ovlivnění ve prospěch zájemce,“ přečetl žalobce.

Obžaloba má kolem 380 stran, zhruba 140 stran z toho tvoří popis skutku, právě ty státní zástupce čte. Kolem 15:00 mohl být zhruba ve dvou třetinách, předpokladem bylo, že čtení dokončí ve čtvrtek. V ten den by mohli být vyslechnuti i první z obžalovaných.

Projednávání kauzy soud nařídil do největší místnosti 362. V ní bývají líčení například s mnoha obžalovanými, nebo ty, o které mají značný zájem média. Jednalo se v ní například v kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha, projednával se v ní případ čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena či kauza Stoka, ve které byl bývalý místostarosta části Brno-střed za ANO Jiří Švachula dosud nepravomocně potrestán vězením kvůli manipulaci se zakázkami a braní úplatků. Švachula je mezi 28 obžalovanými i v kauze úniku informací, stejně tak spoluobžalovaný ve věci Saman El-Talabani.

(čtk)