Ředitelka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná, první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a vydavatel České justice Ivo Hartmann. Foto: Radek Čepelák

Vnitro chystá zákon k omezení šíření obsahu proti národní bezpečnosti on-line

Ministerstvo vnitra chystá návrh zákona k omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost on-line. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v odpovědi na vystoupení poslance SPD Radka Kotena při dnešních sněmovních interpelacích. Zatím podle Rakušana existuje prvotní pracovní verze, o níž se debatuje například s právníky a odborníky na IT provoz.

„Zákon má chránit národní bezpečnost v on-line prostoru,“ řekl Rakušan. Šlo by podle něho třeba o případy, pokud by někdo vyzýval na internetu k obsazení Parlamentu nebo k jinému obdobnému násilí proti jakékoli skupině obyvatel. „Nic víc (zákon) dělat nebude,“ zdůraznil.

Některá z veřejných institucí by dostala pravomoc v krajním případě nařídit, aby se taková informace přestala šířit, což by podléhalo soudnímu přezkumu ve zkrácené lhůtě, vyplynulo z Rakušanova vyjádření. Žádné postihy za šíření takových zpráv prvotní návrh podle něj neobsahuje. Zákon by se podle Rakušana netýkal šíření ‚běžných dezinformací‘. „Tady nemůže mít žádný stát ambici, aby zamezoval šíření prostých lží,“ uvedl v odpovědi na následnou interpelaci Radka Vondráčka (ANO).

Koten mluvil v interpelaci nazvané ‚připravovaný zákon o dezinformacích‘ o cenzorském úřadu a o 50. letech minulého století, tedy o době nejsilnějších represích tehdejšího komunistického režimu. Rakušan ho žádal o příklady cenzury ze strany vnitra a poukazoval na to, že návrh zákona, jehož cíle přiblížil, jako takový ještě vůbec neexistuje.

V pátek by mohla Sněmovna schvalovat vládní předlohu proti šíření teroristického obsahu on-line. Policisté podle ní budou moci přikázat českým i evropským pronajímatelům serverů pro webové stránky to, aby znepřístupnili teroristický obsah. Jde například o záběry teroristického útoku nebo záznamy poprav. Návrh zákona navazuje na nařízení Evropské unie o potírání šíření teroristického obsahu on-line.

(čtk)