Koncipienti budou moci vykonávat praxi i na částečný úvazek, slibuje ČAK Foto: Pixabay

Zkrácené úvazky koncipientů se mohou týkat doktorandů či handicapovaných, upozorňuje ČAK

Nejen právníci a právničky na mateřské dovolené by mohli již brzy mít jednodušší cestu k výkonu praxe koncipienta. Plánované zkrácené úvazky koncipientů se mohou týkat doktorandů či handicapovaných, upozorňují zástupci České advokátní komory (ČAK). Reagují tak na kritiku, že novinka se bude vztahovat jen na pečující osoby.

„Nic není víc vzdáleného pravdě. Právě, že i na tyto koncipienty jsme na představenstvu mysleli, když jsme návrh novely diskutovali,“ řekl předseda ČAK Robert Němec pro Advokátní deník.

ČAK v říjnu ministerstvu spravedlnosti předložila podnět ke změně zákona o advokacii. Jednou z významných navrhovaných změn by měla být možnost pro advokátní koncipienty vykonávat právní praxi formou zkráceného úvazku, tedy v rozsahu nižším, než je stanovená týdenní pracovní doba, pokud to bude opodstatněno důvody hodnými zvláštního zřetele.

Návrh ČAK Foto: ČAK

Vykonávat právní praxi advokátního koncipienta lze pouze na stanovenou týdenní pracovní dobu (tj. 40 hodin týdně). Pokud by toto pravidlo neplatilo, bylo by možné obcházet smysl a účel zákona nesmyslně nízkými úvazky, které by popíraly účel řádné přípravy na advokátní zkoušku a výkon advokacie. Na druhou stranu § 241 odst. 2 zákoníku práce umožňuje, aby určitá skupina zaměstnanců mohla požádat o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, čemuž je zaměstnavatel povinen vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

Jde o zaměstnankyně nebo zaměstnance pečující o dítě mladší než 15 let, těhotné zaměstnankyně nebo zaměstnance, kteří prokáží, že převážně sami dlouhodobě pečují o osobu závislou na pomoci jiného. Pro tyto zaměstnance by snížení pracovní doby vedlo k vyškrtnutí ze seznamu advokátních koncipientů pro nedodržení stanovené týdenní pracovní doby. Proto se navrhuje, aby v případech hodných zvláštního zřetele nemusela být podmínka stanovené týdenní pracovní doby dodržena s tím, že dle navrhované změny § 5 se délka právní praxe úměrně prodlužuje.

Případy hodné zvláštního zřetele

Případy hodné zvláštního zřetele se budou posuzovat individuálně podle okolností každého konkrétního případu. Půjde zejména o typizované případy uvedené shora (tj. v případě péče o dítě mladší než 15 let, těhotné zaměstnankyně nebo zaměstnance, kteří prokáží, že převážně sami dlouhodobě pečují o osobu závislou na pomoci jiného), ale i o celou řadu dalších případů, kde to objektivní okolnosti odůvodňují, ať již jde o okolnosti zdravotní, sociální nebo osobní. Pokud např. doktorské studium vyžaduje vědecký úvazek na fakultě, pak také může jít o případ hodný zvláštního zřetele.

Navrhovaná změna má podpořit osoby, u kterých z důvodů zvláštního zřetele hodných časové možnosti neumožňují výkon právní praxe advokátního koncipienta na full-time, aby se navzdory těmto okolnostem mohly řádně připravovat na vstup do profese advokáta.

„Zkrácení „úvazku“ samozřejmě nebude moci být takové, aby jeho prostřednictvím docházelo k obcházení účelu a smyslu zákona; nelze proto akceptovat takové zkrácení, které by prakticky vylučovalo řádnou přípravu advokátního koncipienta na advokátní zkoušku a výkon advokacie,“ vysvětluje ČAK v Advokátním deníku. O žádosti bude rozhodovat předseda Komory.

Další zlepšení slibuje pro koncipienty Ministerstvo spravedlnosti. Novela zákona o soudech a soudcích v loňském roce téměř odstranila problémy s osobními prohlídkami advokátů u vstupů do soudních budov. V poslední době ale podle ČAK začaly být stejné problémy se vstupem advokátních koncipientů, kteří jsou vybaveni průkazy ČAK, tak jako advokáti.

Proto se Komora obrátila na ministra spravedlnosti Pavla Blažka se žádostí, aby v rámci jednání s předsedy soudů dohodl, že advokátních koncipientů (a též právních čekatelů, notářských a exekutorských koncipientů a kandidátů) se týká stejný režim vstupů jako advokátů, státních zástupců, notářů a exekutorů. „Ministr Pavel Blažek přislíbil vyřešit tento problém metodickým pokynem,“ uvedla ČAK v Advokátním deníku.

(epa)