Lepší právník bude zahraniční student s praxí v ČR než student české školy, který se právu niky více nevěnoval. Foto: PXhere

Koncipienti budou moci vykonávat praxi i na částečný úvazek, slibuje ČAK

Právníci na mateřské a rodičovské dovolené by mohli již brzy mít jednodušší cestu k výkonu praxe koncipienta. V novele zákona o advokacii by totiž mělo dojít ke změně, která umožní praxi vykonávat i na částečný úvazek. Na tiskové konferenci České advokátní komory (ČAK) to uvedl předseda Robert Němec. Koncipienti by také měli nově plošně chodit na soud bez prohlídek justiční stráží.

Advokátní koncipient musí podle současného zákona tři roky vykonávat praxi v rozsahu 40 hodin týdně a není možné ji dělat na částečný úvazek. To by se mohlo změnit už od 1. července. „Koncipient bude moci praxi vykonávat na částečný úvazek. Úleva bude platit pro koncipienty trvale pečující o osobu blízkou, typicky o koncipientky na mateřské dovolené. Dosavadní úprava jim neumožnovala praxi vykonávat. Doba praxe se tím prodlouží,“ vysvětlil Robert Němec.

Koncipient je zaměstnán u advokáta a pod jeho dohledem jako školitele vykonává právní praxi, jejímž cílem je získat znalosti a osvojit si zkušenosti potřebné k výkonu advokacie. Každý advokátní koncipient je zapsán v seznamu ČAK. Teprve po získání praxe může koncipient složit advokátní zkoušku.

Další zlepšení slibuje pro koncipienty Ministerstvo spravedlnosti. Novela zákona o soudech a soudcích v loňském roce téměř odstranila problémy s osobními prohlídkami advokátů u vstupů do soudních budov. V poslední době ale podle ČAK začaly být stejné problémy se vstupem advokátních koncipientů, kteří jsou vybaveni průkazy ČAK, tak jako advokáti.

Proto se Komora obrátila na ministra spravedlnosti Pavla Blažka se žádostí, aby v rámci jednání s předsedy soudů dohodl, že advokátních koncipientů (a též právních čekatelů, notářských a exekutorských koncipientů a kandidátů) se týká stejný režim vstupů jako advokátů, státních zástupců, notářů a exekutorů. „Ministr Pavel Blažek přislíbil vyřešit tento problém metodickým pokynem,“ uvedla ČAK v Advokátním deníku.

Novela zákona o advokacii by měla také navýšit advokátní tarif nebo upravit problematiku prohlídek v advokátních kancelářích.

Eva Paseková