Ze soudu zmizely miliony korun Foto: Needpix

Jsme solidární „mlčky a bez zbytečné pompéznosti“, stojí v podnětu soudců k ÚS kvůli snížení platů

Okresní soud v Mladé Boleslavi se obrátil na Ústavní soud (ÚS) kvůli snížení platů v justici v letech 2021 a 2022. Zásahy motivované rozpočtovými úsporami v době pandemie koronaviru podle návrhu ohrozily soudcovskou nezávislost a vyprázdnily práva soudců. Už loni ÚS obdržel podobný návrh od Okresního soudu v Ústí nad Labem. Mladoboleslavský podnět je šířeji pojatý, poukazuje také na situaci v roce 2021. Plné znění dnes ÚS zpřístupnil v přehledu plenárních věcí na svém webu.

Okresní soud navrhuje, aby ÚS zrušil zákonné ustanovení, podle kterého od loňského února do prosince činila platová základna u soudců 100.872 korun, tedy méně, než kdyby se počítala podle standardního mechanismu. Zároveň mladoboleslavský soud navrhuje, aby ÚS zpětně vyslovil protiústavnost totožně nastavené platové základny v roce 2021.

„Opakované zásahy zákonodárce, směřující ke snížení soudcovských platů, jsou evidentním porušením principu ochrany nabytých práv,“ stojí v návrhu. Poukazuje také na to že soudci byli v době pandemie covidu-19 vystaveni mnoha rizikům a že jsou dlouhodobě a dobrovolně společensky solidární, ovšem většinou „mlčky a bez zbytečné pompéznosti“.

„Za této situace je zbytečné, aby jim byla platovými restrikcemi de facto zákonnou cestou ukládána unifikovaná solidarita ve vztahu ke státnímu rozpočtu,“ pokračuje návrh. Kritizuje také přijetí novely zákona ve stavu legislativní nouze.

Výše platu politiků, soudců a státních zástupců se za normálních okolností odvozuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Po snížení v roce 2021 se od ledna 2022 platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Další novela je však od února 2022 opět snížila. U soudců tak základna klesla ze 106.986 korun na 100.872 korun. Vláda očekávala, že díky tomu ušetří 600 milionů korun. Letos jsou platy opět vyšší, počítají se podle normálního mechanismu. Například soudci okresního soudu mají letos pobírat o 11.300 až 19.400 korun víc než loni.

Okresní soud v Ústí nad Labem se obrátil na ÚS kvůli platovým restrikcím už loni, také jeho návrh je dostupný na webu. Vláda už avizovala, že se řízení bude aktivně účastnit a že je připravená své kroky obhájit. Jak soud procesně naloží s dalším návrhem z Mladé Boleslavi, zatím není jisté.

ÚS v minulosti opakovaně formuloval názor, že materiální zabezpečení patří ke garancím soudcovské nezávislosti. Proto prý vláda nemůže s platy soudců zacházet zcela volně a podle aktuálních rozpočtových potřeb. Na druhou stranu, některé zásahy do platů soud uznal jako možné a důvodné, například po ničivých povodních.

Pokud by ÚS návrhům vyhověl a fixní platové základny zrušil, stát by patrně musel soudcům platy zpětně dorovnat.

(čtk)