Jedna z Češek si myslí, že jejím problémem bylo malé zavazadlo. To však vyvrátil jiný Čech, který cestoval s velkým kufrem Ilustrační foto: Pixabaykufr

Mexiko opakovaně nevpustilo Čechy na své území. Diplomacie je bezmocná

Případy nevpuštění českých občanů na území Mexika, jejich detence a následné deportace se množí. A to i přesto, že přijedou s cestovní kanceláří nebo prokáží program a prostředky na pobyt. Stížnost na nečinnost českého konzulárního oddělení řešil i zástupce ombudsmana Vít Schorm. Jenže Mexiko o zadržených neinformuje, na dotazy nereaguje a diplomaté ze zemí EU jsou bezmocní. Starost o vyhoštěné občany přebírají letecké společnosti.

Stížnost ženy, která zaplatila turistický výlet do Mexika, ale vůbec nebyla vpuštěna na území, strávila 24 hodin v detenci a poté byla vyhoštěna, řešil zástupce veřejného ochránce práv Vít Schorm. Nejde o ojedinělý případ.

„Stěžovatelka odjela na začátku roku se svou kamarádkou na dovolenou do Mexika. Na letišti v Cancúnu je však zadrželi místní imigrační úředníci a umístili je do detenčního zařízení. Neobjasnili jim důvody takového postupu ani možnosti obrany. Současně jim neumožnili nikoho kontaktovat nebo si vzít do cely osobní věci včetně léků. V cele přitom panovaly špatné podmínky (žádná okna, nedostatečné vybavení či sociální zařízení, chlad a špína, barel se zkaženou vodou, nepravidelný příděl jídla),“ popisuje shromážděná fakta zástupce ombudsmana.

Zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm a ombudsman Stanislav Křeček Foto: VOP

Stěžovatelka paní A., se však v této situaci neocitla sama: „Téhož dne imigrační úředníci zadrželi i mladého Čecha, který přiletěl stejným letadlem. Naštěstí se mu podařilo propašovat mobil do vedlejší cely a spojit se s přítelkyní, která kontaktovala velvyslanectví. To jí však sdělilo, že v těchto případech nemůže nic dělat. Přibližně po 24 hodinách byli všichni tři vyhoštěni zpět do České republiky,“ pokračuje popis dění na letišti v Cancúnu.

Vyhoštěni kvůli malým zavazadlům?

Jak probíhaly přípravy na tuto cestu do Mexika a co se dělo po příletu popsala žena na blogu. Jeho existenci Vít Schorm zmínil. Blog s názvem „Mexiko: namísto vína na pláži vězení a deportace“ lze při troše trpělivosti nalézt.

„Všem, kteří jsou z východní Evropy bere pasy a posílá je do jakési jiné fronty. Nechápu proč, naše pasy bere taky. Chce se mi na záchod, ptám se, kde je mají – prý nikam nesmím. Aha, proč jako? Dál se se mnou nikdo nebaví. Přijdou další lidi v uniformách a celou bandu vybraných vedou jak otroky kamsi na bok. Prý že první interview imigrační. Hele nic ti v tuto chvíli nedochází,“ píše žena na blogu.

Jak vyplývá z jejího popisu, důvodem, proč nebyly ženy vpuštěny do Mexika, byla „malá zavazadla“: „Jejich jediný argument, který pořád melou dokola: máte malá zavazadla. Ano máme normální příruční zavazadlo a handbag v povolené velikosti letecké společnosti – co potřebujeme víc k moři? Chm. Kdybyste byli turisti, máte velký kufr na kolečkách. A basta. Padla klec,“ popisuje situaci žena.

Celý text popisující příběh vyhoštěných žen je zde.

Vyhoštění kvůli velkým zavazadlům?

Jenže deportovaný muž, který letěl s nimi v letadle, vezl výbavu na potápění a měl pro změnu – velká zavazadla.

Češi zůstali zadrženi v Cancúnu Foto: pxhere

Kromě toho je pod blogem reakce další takto postižené české turistky, která byla vyhoštěna z Mexiko City. Žena jménem Krystýna v Mexiku dokonce dříve žila. Na cestu měla velký kufr, peníze a zajištěné ubytování. Přesto byla před šesti týdny na začátku února z letiště vyhoštěna: „Před týdnem se mi stalo to samé… Letěla jsem do Mexico city. Měla jsem dokonce i velký kufr, ubytování na celé dva týdny, hotovost…:) Nepomůže vám nic,“ napsala v polovině února Krystýna s tím, že zvažuje právní kroky v Mexiku.

Občany přebírá letecká společnost, stěžujte si v Praze

Jak v rámci šetření stížnosti zjistil místoombudsman Vít Schorm, mexická strana takto vyhostila dokonce vysokého rumunského diplomata. Pro úřad ombudsmana to uvedla úřednice ministerstva zahraničí.

„Sdělila jste mi, že Mexiko v posledních měsících vyžaduje po cizincích, aby během vstupní kontroly na letišti předložili řadu dokumentů ve španělštině. Zvýšil se tedy počet (nejen) českých turistů, kterým mexičtí imigrační úředníci neumožnili vstoupit do země. Situace se střídavě zlepšuje nebo zhoršuje na jednotlivých letištích. Obzvláště závažná je v Cancúnu, kde 25. ledna 2023 dokonce zadrželi i rumunského konzula v Bogotě, přestože se prokázal diplomatickým pasem,“ shrnuje Vít Schorm stanovisko ministerstva zahraničí.

Velvyslanectví nemůže nijak zvrátit či ovlivnit rozhodnutí imigračních úředníků. Přesto se společně s ostatními státy Evropské unie alespoň snaží upozornit na špatné zacházení se zadrženými osobami, cituje místoombudsman odpověď ministerstva zahraničí.

Jak dále vyplývá z popisu případu, mexická strana neinformuje české velvyslanectví, když občany ČR zadrží a uvalí na ně detenci. Dokonce ani neodpovídá na dotazy. „Pokud se o nich velvyslanectví náhodou dozví, kontaktuje leteckou společnost, s níž přiletěli. Ta má podle mezinárodního práva povinnost zajistit jim občerstvení po dobu zadržení a také zpáteční let. Velvyslanectví se snaží dodatečně vysvětlit celou situaci zadrženým občanům a doporučí jim podání stížnosti na Velvyslanectví Mexika v Praze,“ stojí ve vysvětlení ministerstva zahraničí.

Zahraničí vydalo upozornění k Mexiku už v lednu

Podle odpovědi ministerstva zahraničí a podle závěru místoombudsmana Schorma je diplomacie proti rozhodnutí nevpustit kohokoli do Mexika bezmocná.  „Mexiko má výsostné právo rozhodnout o tom, koho (ne)vpustí na své území. Velvyslanectví tedy nemůže přikazovat mexickým úřadům, jak mají jednat, ani vynutit (dřívější) propuštění zadrženého českého občana,“ uvádí v závěru šetření Schorm.

„Z dostupných informací vyplývá, že se velvyslanectví snaží diplomatickou cestou zlepšit podmínky v detenčních zařízeních, komunikuje s aerolinkami a také objasňuje celou situaci zadrženým osobám nebo jejich rodinným příslušníkům (což ostatně učinilo i v případě stěžovatelky). Tyto kroky považuji s přihlédnutím k jeho omezeným pravomocem za dostačující,“ uzavírá případ Schorm s doporučením informovat české občany, jak se v těchto případech zachovat, na koho se obrátit, kde si stěžovat.

Ministerstvo zahraničí o situaci informovalo už 16. ledna 2023. Nevpouštěni jsou jak účastníci zájezdů, tak turisti po vlastní ose. Zahraničí proto zveřejnilo seznam dokladů a dokumentů ve španělštině nutných pro cestu do Mexika.

V případě vyhoštění se o zpáteční cestu stará letecká společnost, která dotyčného přivezla, podotýká ministerstvo zahraničí.

Úplné doporučení k cestám do Mexika je zde:

Irena Válová