Soudce Martin Valehrach Foto: Ivan Holas

Potřetí před kárným senátem. Soudci Valehrachovi hrozí odvolání

Soudci Obvodního soudu pro Prahu 8 (OS) Martinu Valehrachovi hrozí odvolání z funkce soudce. Kárnou žalobu s návrhem na uložení nejpřísnějšího kárného opatření na něho podala předsedkyně OS Andrea Lomozová. Je to již třetí kárné řízení se soudcem Valehrachem od roku 2016.

Velmi vážně ohrožena je soudcovská kariéra Martina Valehracha, který je v taláru již bezmála 40 let. Kárnou žalobu pro průtahy na něho podala předsedkyně OS pro Prahu 8 Andrea Lomozová. Soudce Valehrach se měl dopustit neodůvodněných průtahů v 62 věcech.

Je to již třetí kárná žaloba pro průtahy, které soudce Valehrach čelí v posledních sedmi letech. V roce 2016 odešel od kárného senátu jen s mírným finančním postihem, přestože mu kárný žalobce, tehdejší předseda OS, navrhoval trest mnohem přísnější, a to za průtahy ve 244 věcech. Kárný senát tehdy přihlédl k tomu, že soudce Valehrach se snaží svá pochybení napravit.

Ke kárnému senátu pak zamířil soudce Valehrach o dva roky později zase, opět byly důvodem kárné žaloby průtahy. V tomto případě se jednalo o 152 věcí. A opět soudce vyvázl „pouze“ s finančním postihem, na kterém se tentokrát s kárným žalobce dohodl.  I nyní se soudce snažil pod hrozbou kárného řízení svoji práci zlepšit. 

Kárný senát v čele s jeho předsedou Tomášem Langáškem tak bude muset zhodnotit, pokud shledá, že k průtahům opravdu došlo, zda jsou zde dány jejich objektivní, na vůli soudce nezávislé příčiny. Anebo zda se jedná o již v minulosti zmiňovaný důvod, totiž problém tzv. vyhoření. Kárný senát by se v takovém případě mohl poprvé vyslovit k tomuto problému a jak mu případně v justici předcházet, aniž by se soudce musel ocitnout v obdobném „kárném kolotoči“.

Petr Dimun