Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Prezident zveřejní proces výběru ústavních soudců

Prezident Petr Pavel chce v případě nominantů na ústavní soudce nejprve zveřejnit proces jejich výběru. Návrhy kandidátů bude posuzovat poradní tým, uvedla dnes hlava státu před odletem z návštěvy Polska. Představení transparentního postupu výběru kandidátů na pozice ústavních soudců obsahuje prezidentův plán pro prvních 100 dnů ve funkci.

„První, co udělám, je, že seznámím nejen Senát a příslušné výbory, ale také veřejnost s procedurou, mechanismem,“ řekl novinářům Pavel. Následně zveřejní také poradní tým, který bude posuzovat nominace, a chce oslovit instituce, které by mohly návrhy kandidátů předkládat. „Budu trvat na tom, aby celý ten proces byl naprosto transparentní,“ zdůraznil prezident.

Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let, přičemž opakování mandátu ústava nezakazuje. Už k 3. květnu skončí mandát trojici Milada Tomková, Jaroslav Fenyk a Jan Filip. Následně končí 4. června Vladimír Sládeček, 6. srpna předseda soudu Pavel Rychetský, o den později Ludvík David a 26. listopadu Radovan Suchánek.

Na Ústavním soudu je momentálně pouze 1 žena, Milada Tomková. Předpokládá se proto, že právě ženy by mohly mezi třemi nejčerstvějšími kandidáty převažovat.

(čtk, epa)