Ministr spravedlnosti Blažek řešil definici znásilnění i s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek navštívil Hradec Králové, se soudci a žalobci debatoval o výživném i o znásilnění

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek a jeho náměstci Radomír Daňhel, Karel Dvořák a Antonín Stanislav zavítali tento týden po OstravěČeských Budějovicích a Ústí nad Labem na další pracovní setkání s představiteli justice. Tentokrát do Hradce Králové. Pracovní jednání s předsedy okresních soudů  soudu zahájil předseda Krajského soudu v Hradci Králové Vladimír Lanžhotský. 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek během jednání zmínil i otázku právní úpravy trestného činu znásilnění. Zajímal ho názor soudců a státních zástupců, kteří toto téma řeší v praxi. Ministr v týdnu uvedl, že se na potřebě nové právní úpravy shodla většina stran v Poslanecké sněmovně. Úprava se má týkat hlavně definice znásilnění a ministerstvo by ji mělo předložit ve dvou verzích, z nichž jedna bude vycházet z absence souhlasu a druhá z projevu nesouhlasu. 

Blažek se svými náměstky pokračuje v cestách po soudních krajích Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Diskuzi také přítomní vedli nad tématem trestání odnětím svobody neplatičů výživného. V České republice je 96 procentní zaplněnost věznic. Jen za poslední tři měsíce přibylo stejně odsouzených jako za celý loňský rok. Přitom náklady za jednoho odsouzeného jsou 1800,- Kč za den, což je cca 13 mld. Kč za rok.

K jednání s krajskými státními zástupci s předsedou Pavlem Hochmannem se připojila také vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. „I zde Pavel Blažek konzultoval se státními zástupci jejich názor na novou právní úpravu trestného činu znásilnění,“

Obou pracovních jednání se účastnil i zástupce Vězeňské služby ředitel Věznice Valdice plk. Jiří Mach. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

(red)