Štrasburk řeší právo na poznání svých rodičů Foto: Pixabay

Muž porodil dítě, ale odmítl být zapsán jako matka. Případ řešil ESLP

Německo se nedopustilo porušení lidských práv, když do matriky zapsalo muže, který porodil dítě, jako matku dítěte. Muž, který byl původně žena, chtěl být zapsán jako otec. Podle mezinárodních úmluv má dítě právo znát svůj původ a stát musí evidovat příbuzenské vazby. Ten, kdo poskytl pro narození dítěte vajíčko, je matka. Uvedl to Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku.

Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve stížnosti OH a GH. V. Německo byl vyhlášen 4. dubna 2023, je pouze ve francouzštině a nachází se zde.

Stížnost podle článků 8 a 14 Úmluvy na Německo podali otec OH se synem GH protože německé orgány odmítly „zaregistrovat prvního stěžovatele (OH) jako otce druhého stěžovatele (GH) proto, že první stěžovatel porodil druhého stěžovatele, a proto musel být, navzdory soudnímu uznání změny jeho pohlaví, ke které došlo před početím, zapsán jako matka dítěte v souladu s ustanoveními občanského zákoníku“.

Stěžovatelé O.H. (nar. 1982) a G.H. (nar. 2013), mají německou státní příslušnost a žijí v Německu. Muž O.H. se narodil v roce 1982 jako žena. Dne 1. listopadu 2008 uzavřel stěžovatel manželství s mužem, s nímž se dne 18. února 2013 rozvedl.  

Muž skončil hormonální léčbu a porodil dítě

Dne 26. srpna 2010 vyhověl Okresní soud Schöneberg v Berlíně její žádosti používat mužské jméno. Dodal, že žádosti o určení, že je muž, nemohlo být vyhověno, protože ještě nepodstoupil operaci, která by změnila jeho vnější sexuální znaky a také neztratil schopnost rodit. O několik měsíců později, 11. dubna 2011, okresní soud uznal, že prvním stěžovatelem je nyní muž.

Události však šly svojí cestou: „Dne 28. března 2013 první stěžovatel porodil druhého stěžovatele. Podle něj poté, co získal uznání příslušnosti k mužskému pohlaví, ukončil hormonální léčbu a stal se znovu plodným. Jeho syn se měl narodit s pomocí darovaného spermatu a dárce souhlasil, že nebude mít postavení právního otce dítěte,“ uvádí ESLP ve faktech případu.

Dítě porodil otec. Matrika zapsala muže jako matku

Dva dny po porodu požádal muž matriku, aby ho zapsala nikoli jako matku, nýbrž jako otce dítěte, protože „je muž a dítě porodil“. „Dodal, že dítě nemá matku, že prostor pro záznam jména matky by měl zůstat prázdný, že dítě nemá druhého zákonného rodiče a že bylo počato z darovaného spermatu. Dále požadoval, aby v rodném listě nebylo uvedeno pohlaví ani náboženství dítěte,“ popisuje Soud vývoj událostí.

Matrikářka vyjádřila pochybnosti o tom, zda má být první stěžovatel zapsán jako otec nebo jako matka dítěte nebo zda má být místo zápisu napsáno „bez uvedení rodičů“. Žádost o vyřešení otázky předložila okresnímu soudu v Schönebergu k rozhodnutí.  Dne 13. prosince 2013 nařídil soud zapsat muže jako matku pod jejím ženským jménem. O rok později toto rozhodnutí potvrdil odvolací soud.  

Soud: Ten, kdo porodí dítě, je matka Dne 6. září 2017 zamítl dovolání Spolkový soudní dvůr a potvrdil rozsudek odvolacího soudu. Připomněl, že podle německého Občanského zákoníku je matkou dítěte osoba, která je porodila. A to přesto, že „první stěžovatel, který porodil druhého, již není ženou v právním smyslu tohoto výrazu, protože od 11. dubna 2011 je muž.“. Podle německého Spolkového soudu to však není rozhodující, protože podle německého zákona o transsexuálních osobách má zůstat statut transsexuála nezměněn pro účely určení otcovství a eventuálních žalob. Zákon o filiaci (biologickém příbuzenství – pozn. autorky) má obecně zaručit, že postavení matky a otce dítěte biologicky definované porodem…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová