Celá kauza souvisí se zátahem protikorupční policie ze září roku 2014 Foto: Pixabay

V kauze IT zakázek soud obžalované zprostil, soudce kritizoval obžalobu za nepravdivá tvrzení

Olomoucký krajský soud dnes zprostil obžaloby obžalované v kauze údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy. V kauze bylo obžalováno 24 lidí a firmy Tesco SW a Eunice Consulting. Případ se týká 13 veřejných zakázek na informační systémy z let 2009 až 2014, škodu žalobce vyčíslil zhruba na čtvrt miliardy korun. Podle soudce Petra Sušila se 20 obžalovaných i žalované firmy ničeho protiprávního nedopustili. U čtyřech obžalovaných se neprokázalo, že se stal skutek, pro který byli stíháni. Soud ve svém rozsudku kritizoval v kauze řadu věcí včetně podle něj nepravdivých tvrzení obžaloby. Poukázal i na to, že 24 lidí bylo dlouho vystaveno takovému tlaku. Rozsudek není pravomocný, žalobce se na místě odvolal.

Podle obžaloby obžalovaní po vzájemné dohodě tyto dotované zakázky ovlivňovali s cílem zvýhodnit vybranou obchodní společnost. Případem se soud zabýval od září 2021. Vyslechl přes sto svědků. Žalobce pro všechny navrhoval mnohaleté tresty vězení a žalovaným firmám peněžité tresty v řádu milionů korun a zákaz účasti ve veřejné soutěži. . „Právě projednávaný případ je určitým testem, nakolik u nás existuje právní jistota a jednoznačný výklad zákonů a je dán jasný obsah práv a povinností fyzických a právnických osob při podnikání,“ uvedl už dříve pro Českou justici obhájce Tomáš Gřivna.

Z argumentace advokátů vyplynulo, že žádné důkazy o vině obžalovaných neexistují. Podle obhájce Tesco SW nebylo na jednání jeho zaměstnanců nic nezákonného ani konspiračního. Poukázal na to, že v případě takto složitých zakázek šlo o konzultace, které byly tehdy naprosto běžné a měly za cíl pomoci zadavateli. „Obžalobou je kriminalizována praxe předběžných tržních konzultací, jejichž forma nebyla nijak ve zkoumané době upravována zákonem. U mého klienta nebylo prokázáno trestné jednání, nikomu nevznikla škoda, ani nebyla zjednána výhoda v rámci veřejné soutěže či veřejné zakázky,“ uvedl Tomáš Gřivna.

Státní zástupce Martin Brzobohatý Foto: Jiří Málek

Buď se nic neprokázalo nebo se nestal trestný čin

V kauze šlo například o vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. Podle žalobce, který pro všechny navrhoval tresty od pěti do 8,5 roku a žalovaným firmám peněžité tresty v řádu milionů korun a zákaz účasti ve veřejné soutěži, obžalovaní po vzájemné dohodě tyto dotované zakázky ovlivňovali s cílem zvýhodnit vybranou obchodní společnost. „V případě čtyř obžalovaných se vůbec neprokázalo, že se dopustili žalovaného jednání, u zbylých se skutky částečně staly, ale nejsou trestným činem,“ uvedl soudce. Z důkazů podle něj rozhodně nevyplynulo, že by jejich jednání směřovalo k nějakému zvýhodnění a chyběla dostatečná argumentace ze strany obžaloby.

Soud ve svém rozsudku kritizoval v kauze řadu věcí včetně podle něj nepravdivých tvrzení obžaloby Foto: Pixabay

Na stranu obhajoby se podle něj začal soud přiklánět už během výslechu svědků loni na podzim. „Zamýšleli jsme se nad tím, proč se tak rozcházíme s obžalobou a tak souzníme s návrhy obhajoby. Může to být rozsahem této projednávané věci, obžalováno bylo 26 osob, 13 skutků a každý ze skutků by vydal na samostatné trestní řízení. Vytratila se kvůli rozsahu podle nás podstata a při projednávání této věci i zdravý rozum,“ uvedl soudce. U jednoho z obžalovaných, krajského úředníka, například soud vyzdvihl, že naopak ušetřil úřadu svou pečlivou prací peníze. „To, co jsem prožil od září 2014 do dneška, nepřeji ani úhlavnímu nepříteli,“ řekl dnes obžalovaný úředník k rozsudku. Soudce se mu za to dnes omluvil.

Soud se postavil na stranu svobodného podnikání

Za olomouckou softwarovou společnost Tesco SW před soudem stáli Josef Tesařík, Michal Tesařík a David Tesařík, žalobce jim původně navrhoval trest 8,5 let vězení. Stejně vysoký trest navrhoval i Michalu Vrbovi ze společnosti Eunice Consulting. Kromě zástupců soutěžitelů před soudem stanuli i lidé, kteří se podíleli na vypracování zadávacích dokumentací, či zástupci samospráv a veřejné správy. „Po osmi letech kriminalizace společnosti Tesco SW a rodiny Tesaříků, která byla způsobena únikem z trestních spisů před osmi lety, se soudce postavil za bezúhonnost firmy Tesco a jejich zaměstnanců. Postavil se na stranu svobody podnikání a zdravého rozumu,“ uvedl mluvčí společnosti Tesco SW Tomáš Jelínek. Poukázal i na to, že celá kauza také poškodila jméno společnosti. „V České republice se nectí v médiích presumpce neviny,“ doplnil.

Obžalovaní vinu popírali, podle nich v případě takto složitých zakázek šlo o konzultace, které byly tehdy naprosto běžné a měly za cíl pomoci zadavateli. Argumentovali tím, že tržní konzultace nejsou nezákonným jednáním, situace před deseti lety byla z hlediska veřejných zakázek podle nich jiná a postup žalobců označili za kriminalizaci obchodních jednání.

Případem se soud zabýval od září 2021. Vyslechl přes sto svědků. Obžaloba byla podána pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a poškození finančních zájmů Evropské unie. Zakázky byly vyhlašované v operačním programu ministerstva vnitra a dotované ze strukturálních fondů EU. Náhradu škody 261,55 milionu korun uplatňovala ČR.

Věc souvisí se zátahem protikorupční policie ze září roku 2014. Odehrával se tehdy na několika místech po celé zemi, podle žalobců šlo o 40 prohlídek. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci. Kauza se mimo jiné řešila i kvůli únikům informací, ze kterých obvinil bývalý šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek tehdejšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Podezření se však neprokázalo, Komárek se kvůli tomu nakonec zodpovídal před soudem. Ten jej v roce 2018 zprostil obžaloby s tím, že jednal ve veřejném zájmu.

(epa, čtk)