Tisková konference po jednání vlády Foto: Úřad vlády

Vláda vstoupí do řízení o zmrazení platů soudců a státních zástupců u Ústavního soudu

Vláda vstoupí do trojice řízení vedených před Ústavním soudem (ÚS). Schválila to na dnešním zasedání, vyplývá z výsledků zveřejněných na webu kabinetu. Řízení se týkají platů soudců, zákona o soudnictví ve věcech mládeže a zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Ve všech bude vláda prosazovat, aby soud návrhy odmítl nebo zamítl.

Kvůli snížení platů v justici v letech 2021 a 2022 se na ÚS obrátil Okresní soud v Mladé Boleslavi. Zásahy motivované rozpočtovými úsporami v době pandemie koronaviru podle návrhu ohrozily soudcovskou nezávislost a vyprázdnily práva soudců, za chybné pak označuje i schvalování normy v legislativní nouzi.

„Opakované zásahy zákonodárce, směřující ke snížení soudcovských platů, jsou evidentním porušením principu ochrany nabytých práv,“ stojí v návrhu. Poukazuje také na to že soudci byli v době pandemie covidu-19 vystaveni mnoha rizikům a že jsou dlouhodobě a dobrovolně společensky solidární, ovšem většinou „mlčky a bez zbytečné pompéznosti“.

„Za této situace je zbytečné, aby jim byla platovými restrikcemi de facto zákonnou cestou ukládána unifikovaná solidarita ve vztahu ke státnímu rozpočtu,“ uvádí dále soudci.

Vláda si za zmrazením platů stojí Foto: Úřad vlády

Okresní soud navrhuje, aby ÚS zrušil zákonné ustanovení, podle kterého činila platová základna u soudců 100.872 korun, tedy méně, než kdyby se počítala podle standardního mechanismu. Už loni ÚS obdržel podobný návrh od Okresního soudu v Ústí nad Labem. Kabinet v únoru schválil, že do řízení vstoupí, zmrazení platů považuje za správný krok a pokládá za logické ho aktivně hájit, řekl tehdy vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Diskriminace dětí

Kabinet vstoupí i do řízení, ve kterém Okresní soud Praha-východ navrhuje zrušit rozsáhlou pasáž zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Příslušné paragrafy upravují speciální podmínky pro protiprávní činy děti mladších 15 let. Podle návrhu úprava tyto děti diskriminuje, protože neumožňuje zastavení řízení bez nutnosti věc za účasti dítěte projednat u soudu, v případě dospělých a mladistvých to přitom je možné.

Usilovat o zamítnutí či odmítnutí chce vláda i v případě návrhu Krajského soudu v Ostravě, který se týká zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Návrh spatřuje rozpor části předpisu s právem na příznivé životní prostředí, protože zakotvuje možnost vycházet ze závazného stanoviska EIA platného v době vydání rozhodnutí v prvním stupni po celou dobu, po kterou pokračuje navazující řízení.

(čtk, epa)