Prezident Petr Pavel Foto. Pražský hrad

Kyselova komise opět úřadovala, vyslechla další čtyři kandidáty na ústavní soudce

Tzv. konzultační panel, který prezident republiky Petr Pavel povolal k tomu, aby mu doporučoval kandidáty na ústavní soudce, v pondělí vyslechl další adepty. Jedná se o dva soudce nejvyšších soudů a dva „moravské“ akademiky. Pražský hrad také České justici potvrdil, že negativní stanovisko komise nemusí znamenat, že odmítnutou kandidátku či kandidáta prezident nevyslechne a nenavrhne.

Krátce před středečním hlasováním pléna Senátu o první trojici kandidátů předstoupili před konzultační panel v čele s profesorem Janem Kyselou čtyři další adepti na ústavní soudce.

V pondělí panel vyslechl Kateřinu Ronovskou, vedoucí Katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, docenta Milana Hulmáka z Katedry soukromého práva a civilního procesu Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, soudce Pavla Simona z Nejvyššího soudu (NS) a soudce Zdeňka Kühna z Nejvyššího správního soudu (NSS).  

Soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon Foto: Nejvyšší soud

Ačkoliv se u většiny z těchto kandidátů nepředpokládá, že by u komise měli mít problém, ani její případné negativní stanovisko by nemuselo znamenat, že se ústavními soudci nakonec nestanou.  Pražský hrad totiž na dotazy České justice upřesnil způsob, jakým probíhá výběr kandidátů, které pak prezident republiky Petr Pavel navrhne Senátu.

Tak například na dotaz, podle jakých kritérií si konzultační panel vybírá, které kandidáty pozve na pohovory a které nikoliv, mluvčí prezidenta Markéta Řeháková sdělila, že konzultační panel se opírá o kritéria, která prezident republiky sám předem prezentoval, a která si na základě odborné diskuse také sám zvolil. „Se zřetelem k nim konzultační panel posuzuje široký souhrn vhodných kandidátů a po dohodě s prezidentem republiky zve k setkání ty, na nichž se členové panelu shodli,“ sdělila Řeháková České justici. 

Z odpovědí mluvčí Řehákové dále vyplývá, že účelem oslovení jednotlivých institucí pak nebylo zajistit si od nich nominace, ale toliko zjistit, „jak si významní představitelé právnického stavu představují vhodné kandidáty“. S tím, že výběr kandidátů je každopádně na prezidentovi a posouzení jeho výběru na Senátu.

Prezident Pavel se nicméně podle mluvčí Řehákové může setkat i s těmi kandidáty, které Kyselův panel odmítl. „Své doporučení pak panel sdělí prezidentovi republiky a ten se sám rozhodne, jak bude dál pokračovat. Na základě vlastního uvážení se ale samozřejmě může setkat i s kandidáty, které mu panel nedoporučil, výběr kandidátů je na prezidentovi,“ uvedla Řeháková.

K samotnému průběhu slyšení panelu s jednotlivými kandidáty mluvčí Řeháková uvedla, že probíhá na základě předem dodaných podkladů, jako jsou například životopis, motivační dopis či „reprezentativní texty ilustrující přístup k právu a práci s ním, může jít o články, rozsudky, nebo například rozhovory“. Podle mluvčí pak nejde o pohovor panelu s kandidáty, ale „o rozhovor na různá témata“.

Petr Dimun