Podle Petra Mikeše je klíčové, aby si stát uměl udělat jasno, co chce a uvědomit si, že podstatné nejsou jen okamžité výdaje, ale i budoucí náklady a ekonomické a společenské benefity rychle a kvalitně provedené stavby Foto: Radek Čepelák

Soudce Mikeš se postavil za Baxu. Prezidenta Pavla nízká podpora překvapila

Prezidenta Petra Pavla překvapilo, že jeho kandidáti na ústavní soudce Josef Baxa a Daniela Zemanová získali ve středu v senátním ústavně-právním výboru tak malou podporu. Považuje je za mimořádně kvalitní, počká si tedy na další výsledky řízení o nominacích na ústavní soudce. Prezident to dnes řekl novinářům při návštěvě Vysočiny. Připomněl, že nominacím se zatím věnoval jen jeden výbor, další řízení budou následovat a rozhodující bude plénum Senátu příští týden. Kriticky se k postupu výboru postavil také soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Petr Mikeš. Rozhodnutí prý nechápe odborně ani lidsky.

Soudce NSS Petr Mikeš dnes na twitteru uvedl, že rozhodnutí ústavně-právního výboru Senátu nerozumí odborně ani lidsky. „Znám spoustu právníků, kteří by mohli být ústavními soudci, ale jen jednoho, u kterého si nedokážu představit, že jím nebude. To je Josef Baxa,“ napsal Mikeš. „Znám ho jako člověka čestného, odborně zdatného s velkými přesahy, který vybudoval NSS jako respektovaný soud, nebojící se chránit práva jednotlivců před nezákonným jednáním veřejné správy i v citlivých kauzách,“ doplnil Mikeš.

O Baxovi se spekuluje jako o možném adeptovi na předsedu Ústavního soudu po Pavlu Rychetském, jehož mandát vyprší 6. srpna. Baxa senátorům řekl, že takovou nabídku od prezidenta nedostal.

„Čtu noviny a čtu o sobě, že vzbuzuji nějaké kontroverze. Že jsem nějaký divný a nebezpečný. Je to taková stínohra. Ani dnes ani jindy mi nikdo neřekl proč, takže nemám na co reagovat,“ řekl po jednání Baxa.

Reportáž z jednání ústavně právního výboru čtěte zde: Šance Baxy a Zemanové na ústavní soudce klesly. Odmítl je právní výbor Senátu

„Já nepochybuju o tom, že Senát má se mnou společný zájem na tom, abychom obsadili Ústavní soud kvalitními odborníky, kteří zajistí rychlé a nestranné fungování nejvyšší soudní instituce v našem státě,“ prohlásil Pavel.

V souvislosti se spekulacemi o Baxovi jako možném adeptovi na předsedu Ústavního soudu po Pavlu Rychetském, jehož mandát vyprší 6. srpna, Pavel uvedl, že se v tomto smyslu nikdy nevyjádřil. Sice nevylučuje tuto možnost, nikdy však prý neřekl, že to tak bude.

Prezident Petr Pavel Foto: Pražský hrad

Premiér Petr Fiala (ODS) nechtěl stanovisko Senátu komentovat. „To je otázka pro kolegy v Senátu, z jakých důvodů se tak rozhodli,“ uvedl. Zdůraznil, že kandidáty ještě čeká představování v dalších výborech či na zasedání klubů. „Pak teprve dojde k finálnímu rozhodnutí Senátu,“ dodal Fiala po dnešním jednání s kraji o kapacitách středních škol.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes v Olomouci novinářům řekl, že je třeba respektovat, že prezident kandidáty na ústavní soudce navrhuje a senátoři s nimi poté buď souhlasí, nebo nesouhlasí. Je podle něj jen věcí hlavy státu, jak kandidáty vybírá, a Senátu, jak s prezidentovými návrhy naloží. Není správné se do jejich rozhodování vměšovat, míní. „Každý si nechme svou roli a podle toho hlasujme,“ uvedl Vystrčil.

Předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS) dnes Radiožurnálu řekl, že mu vadí způsob nominace. Podle něj se v odborných kruzích o příchodu Baxy a Zemanové na Ústavní soud mluvilo již před prezidentskou volbou. „Přišlo mi, že je to připravené a že pana prezidenta obešli,“ řekl Goláň. Baxu respektuje, ale má k němu výhrady. Řekl mu je osobně, přes média to řešit nechce. Chtěl je říci i prezidentovi ještě před nominací, bohužel ta debata kolem toho nenastala, dodal.

Ústavně-právní výbor ze tří Pavlových návrhů na ústavní soudce ve středu podpořil jen kandidaturu profesora ústavního práva Jana Wintra, zatímco Baxa a Zemanová podporu nezískali. Mohli by obsadit místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejichž mandát skončil 3. května. Politologové míní, že odmítnutí dvou kandidátů na ústavní soudce senátním ústavně-právním výborem je vzkazem prezidentovi, aby s nimi konzultoval už své nominace.

Prezident Pavel při výběru nominantů vychází z návrhů víc než dvacítky oslovených právnických institucí. Navržená jména posuzuje sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou.

(čtk, epa)