Soudce Josef Baxa Foto: NSS

„Prý vzbuzuji kontroverze. Je to stínohra,“ řekl po neúspěchu na výboru Baxa

Senátní ústavně-právního výboru nominaci Josefa Baxy na Ústavní soud nepodpořil. Dostal jen 4 hlasy z deseti. Někdejší předseda Nejvyššího správního soudu říká, že proces ještě není u konce. Vystupovat bude ještě na dalších senátorských klubech a na výboru. Nakonec bude hlasovat Senát jako celek. „Mohu nabídnout svoji soudcovskou a akademickou všestrannost. Možná, že to nestačí,“ řekl po hlasování v Senátu novinářům.

Překvapilo vás hlasování ústavně právního výboru?
Ne. Senátoři mají právo vybrat ústavního soudce a ptát se nás na názory. Mají jistě svoji představu ideálního ústavního soudce a já se do ní nevešel. Uvidíme, proces ještě není u konce. Budeme ještě vystupovat na klubech a na jiném senátním výboru.

Reportáž z jednání ústavně právního výboru čtěte zde: Šance Baxy a Zemanové na ústavní soudce klesly. Odmítl je právní výbor Senátu

Proč vás to nepřekvapilo?
Čtu noviny a čtu o sobě, že vzbuzuji nějaké kontroverze. Že jsem nějaký divný a nebezpečný. Je to taková stínohra. Ani dnes ani jindy mi nikdo neřekl proč, takže nemám na co reagovat. Prezentoval jsem se jako člověk, který neusiluje o funkci u Ústavního soudu. Nominaci považuji za čest. Mohu nabídnout svoji soudcovskou a akademickou všestrannost. Možná, že to nestačí.

Zaujal vás nějaký dotaz od senátorů?
Všechny otázky byly naprosto korektní. Nemá smysl rozlišovat, zda byly některé vhodné, vhodnější nebo méně vhodné. Senát hraje svoji ústavní roli. Prezident potřebuje ke jmenování ústavního soudce souhlas. Senátu a ten ho dá a nebo nedá. Jak pak bude Ústavní soud složen, to je odpovědnost prezidenta.

Proč myslíte, že jste nepřesvědčil senátory ústavně právního výboru?
Asi to nedokážu takhle rychle analyzovat. Snažil jsem se odpovídat otevřeně a poctivě.

Příští týden o vaši nominaci rozhodne plénum Senátu. Jak vidíte své šance? Jakou váhu přikládáte hlasování ústavně právního výboru?
I v minulosti se stalo, že hlasování na plénu dopadlo jinak, než ve výborech. Nebudu přemýšlet o nějaké stylizaci nebo speciálních argumentech. Jsem člověk, který je obecně znám. To neříkám jako obraz nějaké popularity, ale myslím, že žádný jiný soudce v české justici není tak popsaným listem. V soudcovském životě jsem se vždy vyjadřoval otevřeně a nemám problém se vyjádřit ani ke své minulosti. Za člověka mají mluvit nejen slova, ale hlavně skutky a dílo.

(epa)