Horáková uvedla, že kárný senát Nejvyššího správního soudu porušil její právo na spravedlivý proces Foto: Radek Bartoš

Tamara Kornasová se vzdala funkce státní zástupkyně. Ztratila prý důvěru v systém

Tamara Kornasová se rozhodla ukončit své působení ve státním zastupitelství. Ve středu podala ministru spravedlnosti rezignaci. Svůj odchod odůvodnila tím, že ztratila důvěru v systém státního zastupitelství. Kornasová byla v minulosti terčem šikany a bossingu ze strany svých nadřízených, nedávno uspěla i u správního soudu ohledně svého odvolání z funkce šéfky ostravských městských žalobců.

Vyhrála soud se svými nadřízenými, kteří se jí chtěli zbavit jako vedoucí státní zástupkyně za cenu šikany a bossingu. Díky její žalobě se ukázalo, jak nedůstojné prostředí panovalo poměrně dlouhou dobu u Okresního státního zastupitelství v Ostravě. A to přestože o poměrech měli povědomí jak tehdejší vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i jeho nástupce ve funkci Igor Stříž. Ti všichni drželi ochrannou ruku nad tehdejší šéfkou Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuší Andělovou.

Přesto, že poukazovala na bossing a šikanu ze strany svých nadřízených, byla z funkce vedoucí státní zástupkyně nakonec odvolána. Nevzdala se a uspěla i se správní žalobou.

Dnes však Tamara Kornasová tvrdí, že její nadřízení soudní rozhodnutí nerespektují.  A proto se rozhodla rezignovat na funkci státní zástupkyně a ze státního zastupitelství odejít.

„Vzdávám se tímto funkce státní zástupkyně v souladu s ustanovením paragrafu 21 odstavce 3 zákona číslo 283/1993 Sbírky, o státním zastupitelství. Důvodem je ztráta důvěry v systém státního zastupitelství. Přestože bylo ohledně mojí osoby soudy pravomocně rozhodnuto o šikaně ze strany nadřízených a zrušení rozhodnutí o mém odvolání z funkce okresní státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Ostravě, nadřízené orgány tato rozhodnutí nerespektují,“ stojí v jejím rezignačním dopise s datem 3. května.

České justici nechtěla Kornasová blíže upřesnit, kdo a jak nerespektuje zmíněná rozhodnutí soudů. V čele ostravského okresního státního zastupitelství není v současné době jmenovaný vedoucí, zastupuje ho první náměstek.

Podle zákona o státním zastupitelství tak Kornasové funkce zanikne posledního července.

Petr Dimun