Jednání na ministerstvu se zúčastnil místopředseda NS Petr Šuk i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: MSP

Základní plat soudce se nezvýší o asi 6 tisíc korun. Jak vláda změní „platový automat“?

Výpočet platu soudců i ostatních ústavních činitelů a představitelů státní moci se od příštího roku má změnit. Vyplývá to z návrhu novely příslušného zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce, který má Česká justice k dispozici. Základní plat soudce by se tak od příštího roku „nezvýšil“ o cca 6 tisíc Kč.

Vládní koalice již má konkrétní představu, jak chce změnit výpočet platu soudců, poslanců i dalších představitelů státní moci. Česká justice získala návrh novely zákona č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci.

Aktuální základní „platový“ koeficient je stanoven u soudců na trojnásobek průměrné hrubé měsíční nominální mzdy zaměstnanců v národním hospodářství za předminulý kalendářní rok. U ostatních představitelů státní moci pak činí 2,5 násobek. Od příštího roku by tento koeficient měl být u soudců 2,82 násobek průměru mzdy v národním hospodářství. Jak zní celá novela? Celé znění novely je následující: „Platová základna pro soudce činí od 1. ledna do 31. prosince kalendářního roku 2,82násobek průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok; platová základna pro představitele činí od 1. ledna…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun