Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk Foto: Nejvyšší soud

Zaměstnanci v justici dostanou přidáno, řekl místopředseda NS Šuk po jednání s Blažkem

I přes škrty ve státním rozpočtu se místopředsedovi Nejvyššího soudu Petru Šukovi podařilo vyjednat, že zaměstnanci soudů dostanou přidáno. Průměr platu v justici by měl v roce 2025 dosahovat nejméně 40 tisíc korun. Postupně se ale platy začnou zvyšovat už nyní. Šuk dnes v Poslanecké sněmovně jednal se zástupci ministerstva financí a ministerstva spravedlnosti. „Rád bych, aby se situace uklidnila. Není to konečná, jsme si vědomi, že to nestačí. Jednání budou určitě pokračovat,“ řekl po schůzce místopředseda Nejvyššího soudu České justici.

Podle informací České justice bylo jednání velmi těžké a nejdříve to vypadalo, že zaměstnanci v justici přidáno nedostanou . Vládní koalice totiž nyní v rozpočtu hledá úspory ve všech oblastech. Dokonce chce zmrazit i platy soudců a státních zástupců. Ministr o tom bude se špičkami soudů a státních zastupitelství jednat příští týden. „Jsme si vědomi složité pozice vlády, která řeší obrovský deficit. Současně to je první vláda, která s námi o platech administrativního personálu jedná. Výsledkem je velký kompromis. Nejsem s ním spokojen, ale v současné době představuje maximum možného,“ uvedl místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk po jednání.

Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

V průměru o téměř deset tisíc korun více nyní berou zaměstnanci ve veřejném sektoru oproti zaměstnancům na soudech nebo státních zastupitelstvích. Zástupci justice v posledních měsících opakovaně varovali, že pokud nedojde ke srovnání platů, budou soudy na trhu práce nekonkurenceschopné a může dojít i ke kolapsu.

Do justice bude podle dnešní dohody od roku 2025 přicházet průměrný rozpočtovaný plat ve vládním sektoru, ale po odečtení průměrných platů ve školství a v ozbrojených složkách. Platy v justici tak budou mít specifický výpočet. „V letošním roce je tohle číslo necelých 40 tisíc korun. A my letos na zaměstnance do toho rozpočtu dostáváme 35 tisíc korun. Což znamená, že nám 5 tisíc korun chybí. O tuto částku na zaměstnance bude postupně zvýšen objem prostředků na platy zaměstnanců soudů,“ vysvětlil Šuk s tím, že průměrně by se plat zaměstnancům v justici měl zvednout zhruba o 15 procent a částka se pak bude zvedat vždy, když dojde k navýšení platů ve veřejném sektoru. K dorovnání dojde ve třech krocích; první zvýšení proběhne ještě letos, další v roce 2024 a v roce 2025 by již na platy zaměstnanců měla jít částka odpovídající průměrnému rozpočtovanému platu ve vládním sektoru bez školství a ozbrojených složek. „Je to samozřejmě méně, než jsme chtěli a než potřebujeme. Na druhou stranu je prostě třeba vidět realitu. “ myslí si místopředseda Nejvyššího soudu a zdůrazňuje, že tento stav nepovažuje za konečný. Klíčové podle něj nyní bude provést personální audit v justici a zaměřit se na to, jak by část práce soudců šla převést na asistenty a soudní úředníky. Soudců by ubylo a úředníci by pak logicky museli dostat opět přidáno. „Stát by ale zase ušetřil na platech soudců,“ vysvětluje Šuk

V letošním roce soudy obdrží první třetinu částky, tedy přibližně 130 milionů korun, a to z vládní rozpočtové rezervy. O jejím uvolnění musí vláda nejprve rozhodnout. Průměrně tak zaměstnanci dostanou ještě letos přidáno 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně. 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zatím dohodu se zástupci justice a ministrem financí komentoval zdrženlivě. „Dnes jsme se Zbyňkem Stanjurou a místopředsedou Nejvyššího soudu Petrem Šukem vedli jednání o platech zaměstnanců v justici. Myslím, že dohoda o odpovídajícím finančním ohodnocením (v aktuální situaci) práce justičního aparátu je dosažitelná,“ napsal ministr České justici.

Na to, že kvůli nízkým mzdám odcházejí kvalifikovaní pracovníci soudů, upozornila na svém sněmu i Soudcovská unie. Vysokou fluktuaci zaměstnanců registruje unie zejména ve velkých městech.

Soudci už dříve nastínili scénáře, které mohou nastat, pokud by vláda platy v justici nenavýšila. „Přinejmenším nastanou průtahy v řízeních. Ty horší scénáře vychází z toho, že odejdou všichni IT pracovníci. Takže já si ani nezapnu počítač,“ uvedl Petr Šuk na loňské tiskové konferenci. „Umím si představit, že odejde tolik lidí, že ten soud obrazně řečeno zavře. Přestane prostě fungovat,“ dodal. To by podle něj například znamenalo propuštění lidí z vazeb, protože by se nemohla konat vazební jednání.

Dnes zopakoval, že soudy stojí kvůli nízkým a nedůstojným platům svých zaměstnanců na hraně propasti. Podle něj je na tom nejhůře obslužný personál. „Úklid, údržba, řidiči. To jsou přesně lidi, bez kterých tady nebudeme,“ uvedl za soudce. 

Eva Paseková