Premiér Petr Fiala s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Hrozí další zmrazení platů? Ministr Blažek svolal jednání soudců a státních zástupců

Dojde ke snížení platů soudců a státních zástupců? Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) svolal jednání špiček justice a vedoucích státních zástupců. Tématem schůzky, která se uskuteční 9. května na Ministerstvu spravedlnosti (MSp), bude právě úprava platů v justici.

Pozvánku na jednání dostali za justici předsedové Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, obou vrchních soudů a také prezident Soudcovské unie. Za státní zastupitelství byl pozván nejvyšší státní zástupce, vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze, Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a nový prezident Unie státních zástupců.

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra Foto: Kongres Právní prostor

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra České justici řekl, že platí základní a stále opakovaný postoj justice. Tedy že nesmí dojít při změnách v platech v justici k porušení zákona a ohrožení soudcovské nezávislosti. „Pakliže jsou škrty jen politické rozhodnutí které se má týkat pouze části obyvatel, nemůže se to soudců podle zákona týkat. A nemělo by se to podle mého názoru týkat ani státních zástupců. Pakliže by byly úspory plošné, tak to samozřejmě dle zákona možné je,“ uvedl.

Soudci se proti předchozímu zmrazení platů během covidové pandemie brání u Ústavního soudu. Ten ale ve věci ještě nerozhodl.

Například mladoboleslavský soud navrhuje, aby ÚS zpětně vyslovil protiústavnost totožně nastavené platové základny v roce 2021.

„Opakované zásahy zákonodárce, směřující ke snížení soudcovských platů, jsou evidentním porušením principu ochrany nabytých práv,“ stojí v návrhu. Poukazuje také na to že soudci byli v době pandemie covidu-19 vystaveni mnoha rizikům a že jsou dlouhodobě a dobrovolně společensky solidární, ovšem většinou „mlčky a bez zbytečné pompéznosti“.

Ministr Blažek již nedávno v diskusním pořadu televize Prima Partie naznačil, že záměrem vlády je upravit růst platů v justici. A to s ohledem na ekonomický vývoj a stav veřejných financí. „Předpokládám, že platy nejenom politiků – což jsou i soudci a na to navázaní státní zástupci, budou předmětem konsolidačního balíčku,“ řekl v Patrii Blažek. Podle něj možná není správný ani způsob výpočtu jejich platů. Ten se v současné době odvozuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy.

Před jednáním na MSp se očekává dohoda ve vládní koalici na konkrétním návrhu celkových úspor. Před tím nechtěl ministr Blažek pro Českou justici jednání jakkoliv komentovat.

Konsolidační balíček chce vláda představit v nejbližších týdnech. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by balíček měl snížit strukturální deficit státního rozpočtu o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy asi 70 miliard korun. Strukturální schodek představuje výsledek hospodaření státu po očištění o vliv hospodářského cyklu, loni podle ministerstva financí byl 2,6 procenta HDP.

Petr Dimun, epa