NSS se nechtěl vyjadřovat k tomu, zda je současná právní úprava vhodná a přiměřená, anebo nikoliv Foto: Pixabay

NSS zamítl stížnost porodní asistentky, porody doma zákony zatím neumožňují

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost porodní asistentky, která chce provázet ženy při porodu v domácím prostředí. Moravskoslezský krajský úřad však její oprávnění k domácí péči doprovodil omezením na „úkony bez vedení porodů“. Služby v domácím prostředí se tak musí omezovat jen na péči o těhotné ženy, případně ženy v šestinedělí. Fyziologické porody mohou asistentky vést jen na vybavených pracovištích. Podle NSS rozhodl krajský úřad v souladu s právní úpravou, stejně jako později ministerstvo zdravotnictví a ostravský krajský soud, zjistila ČTK z úřední desky.

„Sporný dovětek postrádá jakoukoli právní relevanci; stěžovatelka by porod ve vlastním sociálním prostředí rodičky nemohla vést, ani pokud by sporný dovětek rozhodnutí správního orgánu neobsahovalo vůbec,“ stojí v rozsudku.

NSS se nechtěl vyjadřovat k tomu, zda je současná právní úprava vhodná a přiměřená, anebo nikoliv. Mohlo by to prý působit jako projev soudcovského aktivismu. Nastavit správnou podobu porodní péče je spíše úkol pro politiky. „V souladu se zásadou dělby moci je tak na zákonodárci, aby se zabýval stávající právní úpravou a její změnou, třeba i ve směru, který prosazuje stěžovatelka,“ uvedl NSS v rozsudku.

Plánované domácí porody jsou v některých evropských zemích poměrně běžné, v Česku ale představují ožehavé téma. Část matek si je přeje jako alternativu k porodnicím, větší část lékařské obce je odmítá jako hazard. V Česku může porodní asistentka provázet ženu při přípravě na porod, může mít smlouvu s nemocnicí a vést porod v porodnici, ale dosažitelný musí být lékař. Nemocnic, které dávají porodním asistentkám větší autonomii, postupně přibývá.

Do konce letošního roku chce mít ministerstvo zdravotnictví hotovou koncepci péče o matku a dítě, uvedl začátkem května na dotaz ČTK náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti). Podle Aliance porodní asistence postupně nastávají v porodnictví žádoucí změny, chybí ale možnost zakládat porodní domy nebo možnost hrazené domácí poporodní péče, kterou by ročně mohlo podle odhadů využít až 30.000 žen.

(čtk)