Advokát Martin Grubner Foto: AK Grubner legal

Případ advokáta Grubnera míří po osmi letech do finále, soud vyslechne závěrečné návrhy

Případ advokáta Martina Grubnera, který je jedním z obžalovaných v rozsáhlém případu údajných daňových podvodů, míří do finále. Senát Městského soudu v Praze (MS) dnes vyslechne závěrečné návrhy státní zástupkyně a obhájců. Vyšetřování případu přitom začalo před deseti lety, Grubner je stíhán od roku 2015, obžaloba byla podána na jaře 2018.

Pražský advokát Martin Grubner je obžalován pro podezření z daňové trestné činnosti se škodou bezmála 60 mil. Kč. Grubner obvinění odmítá s tím, že jako advokát pouze zakládal a prodával společnosti, na jejichž následné činnosti se nijak nepodílel a další spoluobžalované neřídil a neinstruoval.

Případ, v němž bylo spolu s Martinem Grubnerem původně obžalováno dalších dvacet osob, přitom již od počátku provázejí kontroverze a pochybnosti.

Ve věci například na samé počátku vykonávala dozor podjatá státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Dagmar Květoňová.

Ta se sice sama vyloučila pro možnou podjatost, ovšem až poté, co bylo Grubnerovi v červnu 2015 sděleno obvinění a na základě jejího návrhu skončil rozhodnutím soudu ve vazbě.

Toto rozhodnutí následně zrušil stížnostní MS v Praze, a to právě z důvodu, že návrh byl podán objektivně podjatou státní zástupkyní. Květoňové manžel byl totiž od roku 2009 klientem advokáta Grubnera, přičemž státní zástupkyně Květoňová se měla účastnit i společenských akcí, které pořádala Grubnerova kancelář.

V rámci návrhu na předběžné projednání obžaloby (o němž ovšem senát MS v Praze nerozhodl) Grubnerova obhajoba identifikovala celkem 80 úkonů, které byly učiněny pod dozorem státní zástupkyně Květoňové, aniž by ovšem na to nová státní zástupkyně Ivana Komárková reagovala v podané obžalobě.

Grubner a jeho obhájci také od počátku kritizují postup policejního orgánu, kdy postupně prokazují možné nestandardní procesní postupy, včetně manipulací se svědeckými výpověďmi a listinnými důkazy. Primárně jde o to, že policisté měli dva ze spoluobžalovaných Grubnera podle jeho obhajoby instruovat v postupu a výpovědích proti Grubnerovi. https://www.ceska-justice.cz/2019/10/kauza-advokata-grubnera-spoluobzalovany-obvinil-policii-ze-nabadala-ke-krive-vypovedi/

Grubnerova obhajoba získala pro tato svá tvrzení nyní důležitý podklad: znalecký posudek, který potvrzuje, že původcem části dokumentů, které slouží jako důkaz proti Grubnerovi, jsou právě policisté.

Procesní peripetie však provází i jednání soudu. Ten například v únoru překvapivě vyslechl právě obžalovaného, který měl být policií účelově manipulován, aniž by o tom ovšem byla Grubnerova obhajoba zpravena. Jeho výslech byl přitom pět let Grubnerem bezúspěšně navrhován s tím, že je vyžadována konfrontace.

Předsedkyně senátu Blanka Bedřichová také v březnu zamítla Grubnerův návrh na zrušení zajištění některých obstavených nemovitostí. V odůvodnění procesního rozhodnutí soudkyně uvedla, že „soud má za to, byť dokazování dosud neukončil, že provedeným dokazováním nebylo vyvráceno důvodné podezření, že se obžalovaný JUDr. Grubner dopustil stíhaného jednání a podílel se tím též na vzniku škody vůči České republice“. Stížnost, kterou proti tomu Grubner podal, předsedkyně senátu dosud stížnostnímu Vrchnímu soudu v Praze nepostoupila.

Petr Dimun