Foto: Pixabay

Slovenský ústavní soud zrušil osvobozující verdikty v kauze šikany Romů

Skupina slovenských policistů se znovu ocitne před soudem pro podezření ze šikany romských dětí na policejní stanici v roce 2009. Slovenský ústavní soud zrušil už pravomocná rozhodnutí obecných soudů, které v letech 2019 a 2020 deset aktivních nebo bývalých policistů v případu zprostily obžaloby ze zneužití pravomocí či z vydírání.

„Ústavní soud zjistil bezprecedentní a extrémní porušení požadavku promptnosti jednání ze strany soudu prvního stupně a nedostatky v efektivitě vyšetřování na obou obecných soudech,“ uvedl ústavní soud.

V kauze se Romů dříve zastal i Evropský soud pro lidská práva.

Podle původní obžaloby policisté na šest chlapců ve věku od deset do 16 let, kteří byli podezřelí z okradení a zranění starší ženy, křičeli, nadávali jim a nutili je svléknout se a vzájemně se bít. Chlapci podle dostupných informací museli plnit i další šikanující příkazy.

Soud první instance před čtyřmi lety rozhodl, že se nepodařilo prokázat, kdo skutek spáchal, a to navzdory nahrávce, která incident zachytila. Ponižování dětí si policisté nahráli na mobilní telefony. Osvobozující verdikt o rok později potvrdil odvolací soud.

(čtk)