Ministr práce Marian Jurečka Foto: Úřad vlády

Jurečka: Kvůli sankcím EU není možné rozvolnění podmínek pro práci na dohody

Senát navrhl pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Rozhodl o tom dnes po tříhodinovém projednávání novely zákoníku práce. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení Sněmovna.

Senát v novele ponechal beze změn obnovení možnosti dobrovolné práce přesčas ve zdravotnictví, která má řešit nedostatek lékařů hlavně v menších zdravotnických zařízeních. Možnost má lpatit od ledna příštího roku do konce roku 2028. Proti byla Česká lékařská komora a senátorský klub Starostů.

„Jsme v situaci, kdy nemůžeme jít dál, nemůžeme to rozvolnit. Nejsme schopni už dále ten systém upravit,“ řekl ministr Jurečka senátorům. Připomenul, že novela měla do českého právního řádu převést unijní směrnice o předvídatelných pracovních podmínkách a o sladění práce a rodiny už na začátku loňského srpna. Bez urychleného přijetí bude podle ministra od letošního září Česko muset „reálně platit“ sankce v řádu desítek milionů korun, které mu vyměřila Evropská komise. Ta v dubnu vyměřila ČR sankce v souhrnné výši 90 milionů korun.

Čtěte také: Výpověď z práce emailem? Podle místopředsedy odborů Samka je mnoho lidí počítačově negramotných

Novela vychází ze dvou unijních směrnic – o předvídatelných pracovních podmínkách a o sladění práce a rodiny. Česko je mělo převést do právního řádu už na začátku loňského srpna. Evropská komise kvůli tomu za každou směrnici v dubnu stanovila sankce 45 milionů korun. Kabinet kvůli tomu navrhl účinnost novely od září. Podle senátorů ODS a TOP 09 je lhůta příliš krátká a zaměstnavatelé se na změny nemohou připravit.

(čtk, epa)