Muž užíval mimo jiné kokain Ilustrační foto: CCNull - Marco Verch

Muž roky užíval drogy. Jen kvůli toxické psychóze nelze odpustit trest, rozhodl NS

Muž, který pod vlivem toxické psychózy způsobené dlouholetým užíváním drog napadl pět lidí, nemůže zůstat bez potrestání. Rozhodl tak Nejvyšší soud (NS), který zrušil osvobozující rozsudek Vrchního soudu v Praze.

„Podle skutkových zjištění soudu prvního stupně obviněný masivně konzumoval marihuanu, metamfetamin, kokain, opiáty a také alkoholické nápoje a tím se přivedl do stavu toxické psychózy, tedy duševní poruchy, v jejímž důsledku vymizela jeho schopnost ovládat své jednání. V takovém stavu se dopustil jednání majícího znaky trestného činu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a trestného činu výtržnictví,“ popsala případ mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Muž v tomto stavu napadl pět lidí, čtyři ženy a jednoho muže, na které útočil kopy a údery do různých částí těla a způsobil jim různá zranění, od krevních podlitin až po zlomeninu nosních kůstek.

Krajský soud v Praze muže odsoudil ke třem letům vězení a nařídil mu ústavní odvykací léčbu. Obviněný se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, který jej zprostil obžaloby. Státní zástupce pak podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten rozhodl, že Vrchní soud měl vzít v potaz to, že obviněný si stav, kdy nebyl schopen odolat požití návykových látek, způsobil sám jejich dlouhodobým požíváním. Nelze tedy říci, že nepříčetnost útočníka byla nezaviněná, což byl důvod, proč jej Vrchní soud zprostil viny.

„Podle NS tak došlo k nesprávnému posouzení právního skutku, a proto nařídil Vrchnímu soudu v Praze případ znovu projednat a rozhodnout,“ uvedla Tomíčková.

(čtk)