Nejvyšší soud Foto: Nejvyšší soud

Nejvyšší soud opět odmítl dovolání NSZ v kauze státní zástupkyně Krützner a krácení daní

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání v kauze státní zástupkyně Sylvy Krützner a krácení daní, kterého se údajně dopustila při prodeji bytu. Informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Kaspar Studecká. Obžaloba tvrdila, že Krützner neodvedla daň 346.000 korun poté, co prodala svůj byt, odvolací soud ji obžaloby zprostil. Dovolání v neprospěch ženy opakovaně podal nevyšší státní zástupce Igor Stříž. Krützner se od začátku obhajovala domněnkou, že je od daně osvobozená.

Státní zástupkyně Krützner čelila obžalobě z toho, že úmyslně neodvedla daň ve výši 346.000 korun. Pokud by ji soudy pravomocně uznaly vinnou, nemohla by nadále pracovat jako státní zástupkyně. Pražský městský soud ale loni v listopadu uvěřil její obhajobě, podle níž byla žena přesvědčená o tom, že je od daňové povinnosti osvobozená.

Jak dříve Česká justice informovala, soud tehdy k jednoznačné vině nedospěl. Státní zástupkyně Sylva Krützner působí i nadále ve funkci náměstkyně obvodního státního zástupce na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 6.

„Dovolání nejvyššího státního zástupce bylo usnesením Nejvyššího soudu odmítnuto,“ sdělila mluvčí soudu České televizi. Podle soudu nebylo dovolání státního zástupce Igora Stříže opodstatněné. Nejvyšší soud tak dal zapravdu městskému soudu, že se Krützner dopustila právního omylu. Žena se údajně domnívala, že je od daně osvobozená, protože v bytě před prodejem sama bydlela.

To, že Krützner od daně osvobozená nebyla, a jejím neodvedením tedy naplnila takzvanou objektivní stránku trestného činu krácení daně, konstatoval Nejvyšší soud už dříve po prvním Střížově dovolání. Pražský městský soud pak znovu zkoumal ještě to, zda Krützner naplnila i subjektivní stránku trestného činu – tedy zda chtěla daň zkrátit, a to se podle jeho závěru neprokázalo.

Krützner začínala kariéru jako čekatelka v Praze 10, kde si úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu. Nastěhovala se do něj v roce 2008, o čtyři roky později jej od městské části odkoupila zhruba za 900.000 korun. Po dalších dvou letech jej prodala za 3,4 milionu korun. Právě tento příjem nepřiznala úřadům. Po zahájení stíhání danou částku finančnímu úřadu doplatila.

Státní zástupkyni už v roce 2020 postavila mimo službu tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová, jak Česká justice informovala.

Obvodní soud pro Prahu 5 ženu původně uznal vinnou a uložil jí peněžitý trest ve výši neodvedené daně. Městský soud v Praze ji poté na základě jejího odvolání osvobodil, tehdy se ale do věci poprvé vložil Stříž svým dovoláním, a věc se proto řešila na úrovni odvolacího soudu znovu.

(čtk, ire)