Produkt bude určený pouze pro kvalifikované investory s minimálním vkladem jednoho milionu korun Foto: Pixabay

Soud i napodruhé zprostil státní zástupkyni Sylvu Krützner, nedošel k jasnému závěru o vině

I napodruhé zprostil odvolací soud obžaloby z neodvedení daně z prodeje bytu státní zástupkyni Sylvu Krützner. V její prospěch svědčili daňoví poradci, kteří potvrdili, že splnila podmínky a nemá daňovou povinnost. Soud nedošel k jednoznačnému závěru o vině. Podle předsedy senátu by se však neptala poradců, pokud by chtěla krátit daň a 340 tisíc by jí nestálo za riskování funkce státní zástupkyně.

Podle odvolacího soudu nebylo jednání Sylvy Krützner trestným činem. Rozhodnutí z tohoto týdne je pravomocné. O případu Česká justice opakovaně informovala. Krützner si jako čekatelka v Praze 10 úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu. Do bytu ve Vršovicích se nastěhovala v roce 2008, o čtyři roky později ho od městské části odkoupila za 890.000 korun. Po dvou letech ho prodala za 3,4 milionu, a neodvedla z prodeje daň.

Současná náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Sylva Krützner se od samého počátku případu hájí tím, že přiznání z daně k nemovitosti nepodala proto, že splnila podmínku pro osvobození od daně, neboť v bytě před prodejem bydlela. Trestní soudce však tvrdil, že byt pronajímala. Podle obžaloby měla zaplatit daň ve výši asi 360 tisíc korun. Státní zástupkyně však vysvětlovala, že bytě nebyli žádní nájemníci, ale spolubydlící.

Kromě toho se státní zástupkyně hájila tím, že se ptala dvou daňových poradců, zda je od daně osvobozena, a oba jí řekli, že tomu tak je.

Jak Česká justice už dříve informovala, bývalá ministryně spravedlnosti ji v listopadu 2020 kvůli tomuto případu postavila mimo službu až do skončení trestního řízení.

Soudce: Ty peníze jí nestály za riskování funkce

Původně státní zástupkyni odsoudil Obvodní soud pro Prahu 5 k peněžitému trestu ve výši 346 tisíc korun, ale odvolací soud ji následně obžaloby zprostil. Poté rozhodnutí zrušil Nejvyšší soud v rámci dovolání a věc vrátil k odvolacímu soudu, neboť podle Nejvyššího soudu objektivní stránka trestného činu byla naplněna.

„Znovu jsme vyslechli a upřesnili svědeckými výpověďmi a na základě dnešních výpovědí svědků jsme toho názoru, že nemůžeme dojít k jednoznačnému závěru o vině,“ uvedl nyní v odůvodnění předseda odvolacího senátu Tomáš Kubovec.

„Ptala se mě, jestli má povinnost platit daně za prodej toho bytu. Zeptal jsem se, zda má trvalý pobyt, zda nebyl v obchodním majetku,“ uvedl v úterý u soudu daňový poradce Miroslav Vohlídal, který třicet let pracuje pro firmu manžela obžalované. „Na základě jejích odpovědí jsem jí řekl, že byly splněny podmínky a že nemusí daň platit,“ vysvětlil Vohlídal.

Se stejným výsledkem konzultovala státní zástupkyně věc také s bývalou spolužačkou a daňovou poradkyní.

O tyto výpovědi dvou poradců, kteří nezávisle na sobě potvrdili, že je od daně osvobozena se nakonec opřel předseda senátu: „Kdyby obžalovaná chtěla zkrátit daň, proč by oslovovala daňové poradce, jestli má povinnost nebo nemá povinnost? Navíc, ta částka nemohla obžalované stát za to, aby riskovala funkci státní zástupkyně,“ uvedl předseda senátu.

Loni v květnu odmítla státní zástupkyně před soudem odpovídat na otázky státního zástupce s tím, že nemá důvěru v jeho nestrannost a procesní postup, jak rovněž Česká justice informovala.

(ire)