Odměny za některé úkony notářů narostou až na dvojnásobek. Foto: Pixabay

Pražská státní zástupkyně Krützner úmyslně zkrátila daň, rozhodl soud

Pražská státní zástupkyně Sylva Krützner záměrně neodvedla daň po prodeji původně služebního bytu v pražských Vršovicích. Dnes o tom rozhodl soud a uložil ženě peněžitý trest 346.000 korun. Verdikt není pravomocný. Krützner, kterou ministryně spravedlnosti postavila mimo službu až do konce trestního stíhání, vinu odmítá. Trvá na tom, že daň platit nemusela.

Krützner i státní zástupce Jan Fuchs si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda podají odvolání. Pokud by soudy ženu pravomocně uznaly vinou za úmyslně spáchaný trestný čin, její funkce státní zástupkyně by zanikla.

Náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Krützner se hájila tím, že splnila podmínku pro osvobození od daně, protože v bytě před prodejem bydlela. Podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Martina Fily to ale není pravda a Krützner byt pronajímala jiným lidem. Žena tvrdila, že šlo o její dočasné spolubydlící, nikoliv nájemnice.

Dívky ale tuto verzi ve svých výpovědích popřely. Krützner na to reagovala tvrzením, že proti ní svědčí účelově, že se spikly a že je ovlivnila zášť kvůli sporu o vyúčtování záloh. „Mám za to, že je to absurdní,“ zhodnotil tuto obhajobu soudce.

„Nikdy jsem neměla v úmyslu neodvést daň, byla jsem přesvědčená o tom, že jsem od daně osvobozená. Konzultovala jsem to s daňovými poradci a přečetla jsem si příslušné právní předpisy,“ řekla Krützner soudu před vyhlášením rozhodnutí. „Jsem státní zástupkyně tělem i duší, už na fakultě jsem jí chtěla být. Svoje povolání považuji za poslání,“ dodala s pláčem.

Krützner začínala jako čekatelka v Praze 10, kde si úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu. Nastěhovala se do něj v roce 2008, o čtyři roky později jej od městské části odkoupila za zhruba 900.000 korun. Po dalších dvou letech jej prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu. Právě tento příjem nepřiznala finančnímu úřadu.

Státní zástupce dnes upozornil i na okolnosti, za nichž Krützner na služební byt dosáhla. „V žádosti uváděla věci, která se nezakládaly na pravdě. Uvedla, že není vlastnicí žádné nemovitosti, přitom od roku 2001 vlastnila byt v Mladé Boleslavi. Uváděla, že obývá jednu místnost u pana Krütznera, který je pro ni cizí. Přitom spolu od roku 2006 chodili a nebyla to místnost, ale celý byt,“ řekl Fuchs.

„Domnívám se, že věděla, že předmětná bytová jednotka se stane předmětem privatizace. Od samého počátku byla motivována snahou byt získat a následně několikanásobně zhodnotit prodejem, k čemuž také došlo,“ dodal s tím, že tyto skutečnosti „vrhají určité světlo i na věrohodnost obžalované“. Advokát ženy Tomáš Gřivna se proti takovým úvahám ohradil, jde podle něj o spekulace a kvůli této záležitosti Krützner před soudem nestojí.

Za zkrácení daně hrozí sazba šest měsíců až tři roky vězení. Soud ženě původně uložil trestním příkazem peněžitý trest 360.000 korun, Krützner ale podala odpor, a proto se případ nyní projednával ve veřejném hlavním líčení.

(čtk)