Příslušník GIBS Ilustrační foto: GIBS

O nástupci Dragouna v čele GIBS bude sněmovní výbor jednat za měsíc

Výběrem nového ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se bude sněmovní bezpečnostní výbor zabývat 31. srpna. Uvedl to předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Termín podle něj potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). O tom, že vládní koalice jedná o výměně Radima Dragouna, informoval server Lidovky.cz. Podle serveru ho má nahradit dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych.

„Ředitele GIBS jmenuje premiér na návrh vlády a po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti, nic z toho dosud neproběhlo. O procesu jmenování ředitele GIBS bude vláda včas informovat,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka. Žáček napsal, že premiér potvrdil termín 31. srpna, kdy se uskuteční první jednání výboru pro bezpečnost po letní přestávce.

Od nástupu Dragouna do funkce uběhne 1. září pět let. Předtím působil jako státní zástupce. Ve funkci vystřídal Michala Murína, který na vedení GIBS počátkem května 2018 rezignoval po sporech s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Dragoun uspěl mezi 12 uchazeči před výběrovou komisí. Podle serveru Lidovky.cz nyní vláda výběrové řízení nezorganizovala.

GIBS prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů.

Inspekce vznikla 1. ledna 2012. Dragoun je třetím ředitelem této bezpečnostní složky.

(čtk, epa)