Exhejtman David Rath Foto: Jana Novotná

Nejvyšší soud vyhověl dovolání státu v případu prodeje Rathova domu v Hostivici

Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání státu, respektive Krajského soudu v Praze (KS), které se týkalo sporu ohledně prodeje poloviny domu v Hostivici. Tu prodal David Rath v roce 2020 Renatě Hoffman. KS v Praze proti tomu podal žalobu, která se stala předmětem právního sporu mezi soudy, který dospěl až k NS.

Když někdejší ministr, poslanec a středočeský hejtman David Rath na přelomu let 2020 a 2021 prodal většinu svého nemovitého majetku, vyvolal tím u některých obavy ze snahy tento majetek „ochránit“ před hrozbou propadnutí. Stát proto prostřednictvím KS v Praze napadl tento prodej odpůrčí žalobou. V případě prodeje poloviny domu v Hostivici, kterou od Ratha získala Renata Hoffman, se však vyskytl poměrně zajímavý právní spor mezi prvoinstančním a odvolacím soudem.

Okresní soud pro Prahu-západ totiž v únoru 2022 rozhodl ve prospěch státu rozsudkem pro uznání, neboť žalovaná Renata Hoffman na výzvu soudu nereagovala.

Proti tomuto rozhodnutí však podala Hoffman odvolání, které v lednu letošního roku vyhověl jeden ze senátů KS v Praze. A to s tím argumentem, že podle jeho výkladu práva a judikatury není v případě řízení o odpůrčí žalobě možné uzavřít smír, a tedy je vyloučeno, aby soud rozhodl rozsudkem pro uznání.

Stát ovšem uspěl s dovoláním u NS, který nyní dospěl k opačnému závěru. „Nejvyšší soud tedy v odpověď na dovoláním položenou otázku uzavírá, že povaha řízení o odpůrčí žalobě podle zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, nevylučuje skončení řízení soudním smírem, a tudíž ani možnost vydat v takové věci rozsudek pro uznání (§ 153a odst. 2 o. s. ř.),“ konstatuje se v rozhodnutí NS z 15. srpna. O věci nyní bude muset znovu rozhodnout KS v Praze.

Petr Dimun