Plus4U dlouhodobě poukazuje na to, že přinejmenším část dodávek značkové elektroniky od Apple, byla problematická Foto: Pixabay

Plus4U podala trestní oznámení na insolvenčního správce společnosti Mammoth

Trestní oznámení na insolvenčního správce společnosti Mammoth s.r.o. Pavla Fabiana podala společnost Plus4U Fair Pay. Správce mohl podle trestního oznámení porušit své zákonné povinnosti při správě cizího majetku. Současně ho podezírá z možného nadržování dvěma věřitelům – T-Mobile a J&T Leasingové společnosti. „To se v praxi projevuje tím, že insolvenční správce uznává jejich sporné, nedostatečně podložené pohledávky, a naopak odmítá uznat jasně podložené pohledávky jiných věřitelů,“ uvedla v tiskové zprávě zástupkyně Plus4U Fair Pay Aneta Havlová.

Mammoth, provozovatel zkrachovalého e-shopu Mamut.cz, dluží miliardy korun. Většinu prostředků dluží firmám T-Mobile a J&T Leasing, od kterých odebíral elektroniku. Tvrdí, že dodávky zboží byly pouze fiktivní. Elektroniku odebíral do svých společností podnikatel Břetislav Janoušek za účelem údajných pronájmů koncovým zákazníkům. Na konci března na sebe firma podala návrh na insolvenci.

Plus4U upozorňuje, že minimálně část dodávek elektroniky byla problematická  Některé zboží podle ní bylo fakturováno vícekrát. Celkem zmizelo přes 100 tisíc mobilů a přes 360 tisíc sluchátek. Společnost proto tento týden vyhlásila originální akci s názvem Lovci jablek. Pátrací akce je postavena na jednoduché online aplikaci, do které může jakýkoliv uživatel telefonů Apple vyplnit jejich sériové číslo. Pokud se toto číslo shoduje s databází telefonů, o které v podvodu jde, majitel telefonu může získat 100 tisíc korun.

Společnost do insolvence upadla, když Janoušek přestal společnosti Mammoth za odebrané zboží platit. „Bylo však prokázáno, že část pohledávek T-Mobile a J&T není oprávněná z důvodu opakovaných dodávek téhož zboží a je velmi pravděpodobné, že tento scénář, tedy fiktivní opakované dodávky téhož zboží, se týká i dalších pohledávek,“ uvedla Havlová.

Insolvenční správce si je podle ní této skutečnosti vědom a byl nucen z důvodu duplicitních dodávek odmítnout 30,28 % všech sporných pohledávek přihlášených do insolvenčního řízení J&T Leasing, ke kterým je k dispozici dostatečná dokumentace. „Zbývá však obrovské množství sporných dodávek, ke kterým kompletní dokumentace chybí, resp. ji společnosti T-Mobile a J&T Leasing zatím insolvenčnímu správci ani společnosti Mammoth neposkytly. Insolvenční správce ale tyto sporné pohledávky v případě společnosti J&T Leasing přesto uznal, aniž by se obtěžoval tím, že by si vyžádal řádné doložení. V případě pohledávek společnosti T-Mobile je vyloučil k separátnímu jednání, kde hrozí opakování stejného scénáře,“ dodala.

Insolvenční správce zároveň odmítl uznat pohledávku společnosti Plus4U Fair Pay a.s. ve výši 61.856.795,51 Kč. Podle Plus4U se jedná o řádně doloženou půjčku, kterou firma poskytla společnosti Mammoth na úhradu splátek za pronájmy T-Mobile a úhradu DPH finančnímu úřadu v době, kdy docházelo k opožďování plateb od společností Břetislava Janouška, za účelem udržení cash flow společnosti.

Insolvenční správcemá podle trestního oznámení také ignorovat podezření, že společnosti T-Mobile a J&T Leasing, resp. jejich vysoce postavení manažeři, mohli být do celého podvodu zapleteni. „Pohledávky těchto věřitelů vůči společnosti MAMMOTH s.r.o. tak mohou být ve skutečnosti výnosem z trestné činnosti. V této souvislosti je zarážející, že správce, místo aby se věnoval podrobnému zkoumání přihlášených pohledávek a dokázal se vyrovnat s fakty, která mu jsou předkládána, raději osobně kontroluje existenci zboží úpadce v hodnotě desítek tisíc korun českých uskladněné v přímořském letovisku v Chorvatsku,“ dodává zástupkyně firmy.

(red)