IT společnost Plus4U spustila unikátní aplikaci Lovci jablek Foto: Pixabay

Zkrachovalý e-shop Mamut chce objasnit podvod: Za kradený iPhone můžete dostat až 100 tisíc korun

S originální akcí ´Lovci jablek´, jejímž cílem je odhalení podvodných obchodů s elektronikou od firmy Apple, přichází firma Plus4U. Jde o společnost vlastnící bývalý e-shop Mamut. Pátrací akce je postavena na jednoduché online aplikaci, do které může jakýkoliv uživatel telefonů Apple vyplnit jejich sériové číslo. Pokud se toto číslo shoduje s databází telefonů, o které v podvodu jde, majitel telefonu může získat 100 tisíc korun. O telefon nepřijde. Pohřešuje se celkem 107 tisíc kusů telefonů Apple a 361 tisíc kusů sluchátek Airpods.

Aplikace je k dispozici na adrese: https://www.plus4u.net/lovcijablek.

Ze zkrachovalého eshopu Mamut zmizelo přes 107 tisíc iPhonů, které se ale mohly vrátit zpět na český trh. Společnost Plus4U se je snaží dopátrat pomocí sériového čísla a IMEI. „E-shop Mamut.cz, který provozovala společnost MAMMOTH s.r.o., se stal pravděpodobně obětí historicky největšího podvodu se spotřební elektronikou v dějinách České republiky. Jde v něm o 107 tisíc kusů telefonů Apple a 361 tisíc kusů sluchátek Airpods, které měly být pronajímány formou leasingu koncovým zákazníkům. Pronájmy měly zajišťovat společnosti SBJ Trading a J.A.E. vlastněné českým podnikatelem Břetislavem Janouškem. Je pravděpodobné, že velká část dodaného zboží byla ve skutečnosti prodána bokem přes různé e-shopy,“ uvedla dnes společnost v tiskové zprávě.

Společnost Mammoth skončila v insolvenci, když jí na začátku roku 2023 přestaly Janouškovy společnosti platit. Jejími hlavními věřiteli jsou společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. a J&T Leasingová společnost, a.s., které většinu elektroniky Apple Janouškovým společnostem přes firmu Mammoth dodávaly.

Zmizelé telefony Apple se pravděpodobně dostaly zpět na český trh za účelem jejich prodeje, a proto může být vlastníkem prakticky kdokoliv, kdo si zakoupil iPhone v letech 2018 až 2023 v jakémkoliv kamenném nebo online obchodě.

„Od počátku roku intenzivně řešíme podvod spáchaný na naší společnosti Mammoth, za kterým zřejmě stojí náš bývalý obchodní partner Břetislav Janoušek. Spolupracujeme intenzivně s Policií ČR a také Mammoth jako první v této věci podal trestní oznámení, na jehož základě policie zahájila své šetření. Chceme využít svých IT schopností, abychom pomohli celou kauzu objasnit a odhalit také skutečné pachatele. Aplikace Lovci jablek je toho důkazem,“ uvedl David Kimr, předseda představenstva mateřské Plus4U a.s.

Předseda představenstva David Kimr Foto: Unicorn

Akce Lovci jablek platí od 4. 8. do 30. 9. 2023 nebo do dosáhnutí odměn výše 1 500 000 Kč. „Prakticky to znamená, že odměnu ve výši 100 tisíc Kč získá prvních patnáct uživatelů, kteří v aplikaci nahlásí telefon odpovídající naší databázi. Jsme ale připraveni akci prodloužit a objem odměn navýšit, pokud uvidíme, že je úspěšná a přispívá k odhalení celého podvodu,“ dodal David Kimr.

Podnikatel Břetislav Janoušek provozoval byznys s leasingem elektroniky od Applu pro koncové zákazníky. Elektroniku dodávaly společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. a J&T Leasingová společnost, a.s., jejich zboží do Janouškových firem procházelo přes e-shop Mamut.cz, který provozovala společnost MAMMOTH s.r.o., dcera společnosti Plus4U a.s. Případem se zabývá i policie.

Elektronika byla podle Plus4U a.s. pronajímána fiktivně a řetězcem firem se vracela zpět do T-Mobilu a J&T Leasing. „V jednom případě byl totožný telefon pronajat osmkrát zároveň, z toho 6x ho dodala T-Mobile a 2x J&T Leasing. Podvod vyšel najevo, když Břetislav Janoušek v druhé polovině roku 2022 přestal platit e-shopu Mamut.cz, ten tím pádem nemohl platit dodavatelům elektroniky T-Mobilu a J&T Leasing a skončil v insolvenci,“ uvedla společnost v tiskové zprávě. Věřitelé přihlásily do insolvence pohledávky dohromady za 6,65 miliardy Kč.

Je pravděpodobné, že značná část dodané elektroniky se místo pronájmu prodávala jinou cestou. Případ vyšetřuje policie i v souvislosti s trestním oznámením, které společnost MAMMOTH s.r.o. ve věci podala.

Eva Paseková