Autoři videoblogů neboli vlogů budou muset zaznamenávat případy, kdy se v jejich výtvorech objeví dítě Foto: Pixabay

Pokud rodiče vydělávají na videích s dětmi, budou jim muset v Illinois platit

Rodiče, kteří vydělávají na zveřejňování videí s dětmi na sociálních sítích, budou mít v americkém Illinois ze zákona povinnost část peněz odkládat dětem stranou. Norma se bude vztahovat na děti do 16 let. Podle agentury AP s nápadem na její vytvoření původně přišel 15letý teenager.

Vzestup sociálních sítí s sebou přinesl nové možnosti, jak mohou děti vydělat peníze. „Hodně rodičů se této příležitosti chopilo, aby inkasovali peníze, zatímco jejich děti pracují v digitálním prostoru,“ upozorňuje senátor ze státu Illinois David Koehler.

Autoři videoblogů neboli vlogů budou muset zaznamenávat případy, kdy se v jejich výtvorech objeví dítě, a dávat mu stranou jeho výdělek. Ten pak dítě dostane při dovršení 18 let. Pokud se tak nestane, bude mít poškozený právo autora videí zažalovat.

Rodiče často zveřejňují videa, kde jejich děti tancují nebo mají vtipné postřehy. Někteří jdou ale tak daleko, že s veřejností sdílí i poměrně intimní detaily ze života svých dětí, ať už jde o známky či chození na nočník, nemoci nebo strasti s první menstruací.

„Videa s dětmi fungují opravdu dobře,“ podotýká Bobbi Althoffová, která má na tiktoku přes pět milionů sledujících. Sama dříve ve videích ukazovala svoji dceru, než toho v zájmu zachování soukromí nechala.

Mnoho amerických států požaduje, aby rodiče dávali stranou peníze dětem, které hrají ve filmech nebo vystupují v televizi. Zákon v Illinois bude ale v USA podle AP prvním, který se zaměří na dětské hvězdy na sociálních sítích. Zákon nabyde účinnosti v létě příštího roku.

(čtk)