Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk Foto: Nejvyšší soud

Zmrazení platů soudců je podle ministerstva ústavně v pořádku. Budeme se muset bránit, řekl Šuk

Navrhovaná úprava výpočtu platů soudců, jak ji obsahuje vládní konsolidační balíček je v souladu s ústavou, řekl dnes poslancům z ústavně-právního výboru náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav. Naopak místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk mluvil o opaku. Očekává, že soudci se budou v případě přijetí změn bránit u Ústavního soudu. Debata o soudcovských platech projednávání konsolidačního balíčku ve výboru dominovala. Výbor nakonec schválení vládní předlohy plénu doporučil hlasy koaličních poslanců, opoziční byli proti.

Na možné spory kvůli soudcovským platům upozornila členka výboru za opoziční hnutí ANO Helena Válková. Stanislav zdůraznil, že úprava výpočtu platů nebude znamenat jejich snížení a na druhou stranu nevzrostou natolik razantně, jak by tomu bylo podle nynějšího vzorce. „Nedojde ani ke zmrazení, malý růst nastane,“ uvedl náměstek.

Snížení platů navíc bude podle něj týkat celého veřejného sektoru, úprava ohledně soudců je objektivně zdůvodněná a byla podle Stanislava třikrát projednaná se zástupci justice. „Maximálně jsme reflektovali judikaturu Ústavního soudu a jsme přesvědčeni o tom, že je to ústavně konformní,“ zdůraznil náměstek. „Platově je nezávislost (soudců) dána dostatečným způsobem,“ dodal.

Budeme se bránit

„Jsme přesvědčeni o opaku,“ reagoval Šuk. Není podle něj pravda, že se stát chystá zasáhnout do platů ostatních úředníků, jen se má podle něho snížit objem peněz na tyto účely. Na Stanislavovo vyjádření o projednání záležitosti se zástupci justice Šuk podotkl, že šlo jen o oznámení výsledku. „Vytváříme další situaci, kdy se budeme muset bránit,“ poznamenal Šuk. Na dotazy, jak by si představoval úpravu platů soudců a dalších představitelů státní moci včetně vrcholných politiků odpověděl, že už se do současného znění zákona nebude zasahovat.

Platy představitelů státní moci vycházejí z takzvané platové základny. V případě soudců je nyní součinem průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství vždy za předloňský rok a zákonného koeficientu tři. Nově se má koeficient snížit na 2,82.

(čtk)