Soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon Foto: Nejvyšší soud

Instruktor čínského cvičení? Jde o pedagogickou činnost, říká kandidát na ÚS Simon

Může být soudce zároveň také instruktorem čínského tělesného a duševního cvičení? A je v souladu se zákonem o soudech a soudcích, když nabízí a pořádá kurzy tohoto cvičení za úplatu? Podle soudce Nejvyššího soudu (NS) a kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona, který je instruktorem čínského cvičení čchi-kung, takovou činnost zákon soudcům umožňuje.

Pavel Simon je soudcem přes dvacet let, přičemž od roku 2012 působí na NS. V pátek prezident Petr Pavel zveřejnil jeho nominaci na ústavního soudce. Ještě déle, od roku 1997, je ovšem také příznivcem čínské nauky čchi kung, s níž se seznámil na studiích ve Velké Británii.

Čchi-kung je stará čínská meditační a léčebná technika, která byla v době tzv. kulturní revoluce zakázána. Doslovný překlad zní „kultivace, rozvíjení energie“ a jedná se o soubor fyzických cvičení, relaxačních technik, technik práce s energií a práce s myslí původem z Číny, který slouží k pěstování a zacházení s tzv. životní energií – čchi (qi). Podle informací České justice se o Simonovo lektorování zajímal i prezidentův konzultační panel pro výběr ústavních soudců, který vede Jan Kysela.

Podle čínských představ je smyslem čchi-kung odstranění blokády čchi a umožnění jejího nerušeného proudění v těle, čímž se má zlepšit fyzické i psychické zdraví. Cvičení má tři složky: tělesné cvičení, uvědomované a kontrolované dýchání a hluboká koncentrace na různé části nebo funkce těla.  

Pouták na kurz s Pavlem Simonem Foto: Eva Paseková

„V roce 1997 jsem po studiích ve Velké Británii založil nejstarší školu čchi-kung u nás (neziskovou společnost Bodhidharma – mezinárodní společnost čchi-kung, z.s.). Čchi-kung je cvičení, které směřuje primárně ke zlepšení zdraví, nastavení emoční stability a životní pohody, jehož přínos oceňuje dokonce i spolek Sysifos. V tomto směru není rozdíl mezi tím, jestli někdo chodí běhat, hrát házenou nebo jezdit na koni. Cesty jsou různé, ale motivace stejná. Děláme něco pro své zdraví, aby nám bylo dobře. Jenom čchi-kung zní poněkud cize, a proto podezřele. Tak ale před 30 lety znělo i slovo jóga a dnes jí cvičí kde kdo, aniž by to vyvolávalo pozvednutá obočí. Čchi-kung na tom bude za 10 let stejně,“ reagoval na dotaz pro Českou justici soudce Simon. S tím, že v případě čchi-kung se nejedná o nic, co by mělo nějaký vztah k současnému politickému režimu v Číně. „Ani já k tomuto režimu nechovám žádný obdiv. Právě naopak,“ dodal Simon.

Kurzy za úplatu

Pavel Simon však nezůstal jen u praktikování tohoto cvičení v soukromí. Je od počátku také instruktorem kurzů čchi-kung pro veřejnost, které po nějakou dobu nabízel i za úplatu.  V prosinci 2000 vznikla společnost Umění energie a posléze, v roce 2020, také společnost Budhidharma online. V nich Simon figuroval jako společník až do letošního května se svojí manželkou Alicí.

A například v říjnu 2019 nabízela jedna z těchto společností víkendový kurz (pátek- neděle) v hotelu na Vysočině za bezmála 4000 Kč. Hlavním lektorem byl právě Pavel Simon. Aktuálně si lze například zajistit 18 placených lekcí čchi-kung pro pokročilé v Brně, z nichž část vede také Pavel Simon.

Na stránkách umenienergie.cz či orelvhnizde.cz je k dispozici další nabídka naplacených i placených online kurzů, opět z části vedených Pavlem Simonem.

Oddělené světy

Sám soudce Simon nepovažuje tuto svoji lektorskou činnost za problematickou z pohledu zákona o soudech a soudcích, který soudcům zapovídá výdělečnou činnost, s výjimkou správy majetku či sportovních a pedagogických aktivit.

„Výuku čchi-kung chápu jako pedagogickou činnost, která je pro soudce povolená. Nadto jsem vždy dělal vše pro to, abych udržel světy justice a čchi-kungu od sebe oddělené pro případ, že by v tom někdo viděl problém, zpravidla z důvodu nedostatku informací, o čem to vlastně je. Nikdy jsem ve světě čchi-kungu neuváděl, že pracuji jako soudce a většina z mých studentů o mé profesi nemá tušení,“ napsal České justici soudce Simon. A dodal, že jeho role v těchto kurzech byla pouze epizodní a dnes je natáčí již jen jeho manželka.

Pavel je přesvědčen, že Simon splňuje odborné i morální požadavky kladené na soudce Ústavního soudu (ÚS). Senát má na posouzení nominace 60 dnů.

Přínosem pro ÚS bude Simon podle prezidenta mimo jiné svojí rozvahou, soudcovskou zdrženlivostí, bohatými zkušenostmi z různých stupňů soudní soustavy ČR i ze zahraničí, ale také užitečnou specializací v oblasti odpovědnosti za škodu způsobenou veřejnou mocí a v evropském mezinárodním právu soukromém.

Petr Dimun