Prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer Foto: Eva Paseková

Jak se za 30 let proměnilo notářství? Velkým posunem je digitalizace, říká Neubauer

České notářství se za 30 let fungování proměnilo zejména v rozšíření služeb veřejnosti a v posledních letech v digitalizaci. ČTK to řekl prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer. Počet notářských úřadů je podle něj stabilní, zatímco v roce 1995 jich bylo 434, o dvacet let později 450, letos jich je 439.

„V ČR je nyní 439 notářských úřadů, jež jsou rovnoměrně rozmístěny po celé republice. Pokrytí republiky notářskými službami je zajištěné,“ uvedl Neubauer. Složitá situace v určitých, zejména příhraničních regionech na západě a severu Čech podle něj působí, že jsou některé úřady hůře obsaditelné. Je to dáno mimo jiné velkým množstvím lidí v exekucích či insolvencích, čímž se komplikují tamní pozůstalostní řízení, nebo stěhováním společností z regionů do větších měst, dodal.

Jak připomněl, od 1. ledna 1993 bylo v ČR notářství obnoveno jako výkon svobodného povolání, a to na jeho tradičních historických základech, jako je například princip nestrannosti a nezávislosti. „Rozdíl v dřívějším a současném notářství je značný. Hlavní náplní v dobách státního notářství bylo projednávání pozůstalostí, sepis kupních a darovacích smluv a registrace smluv týkajících se převodu nemovitostí. Současná pracovní náplň zahrnuje nadále pozůstalostní řízení, více však zahrnuje činnosti, které využívají a slouží jistotě veřejnosti, a to i podnikatelské,“ uvedl Neubauer.

Podle něj je významnou částí práce notářů osvědčování právně významných skutečností v oblasti práva obchodních společností nebo zajišťování závazků. Nejčastěji jde o zakládání a změny ve společnostech s ručením omezeným či v akciových společnostech, družstvech, nadacích či společenstvích vlastníků jednotek, včetně možnosti zapsat tyto skutečnosti přímo do veřejných rejstříků.

Dále notářskou agendu tvoří například sepisování zástavních smluv či exekučních titulů. „Velkým posunem v charakteru činnosti notáře je postupná digitalizace notářství, která zavedla nové elektronické rejstříky a evidence, jako Rejstřík zástav, Evidenci právních jednání pro případ smrti, Sbírku dokumentů či Evidenci elektronických podpisů. Možnost sepisovat notářské zápisy v oblasti korporátního práva on-line, která přibyla v roce 2021, dostala české notářství v digitalizaci tohoto segmentu na světovou špičku,“ doplnil Neubauer.

Primárním úkolem činnosti notáře je sepisovat veřejné listiny a osvědčovat právně významné skutečnosti, uvedl. Takové listiny mají vyšší důkazní sílu než listiny soukromé, a kdokoliv by chtěl zpochybnit, co je v nich uvedeno, musí to prokázat.

Návrat českého notářství na světovou scénu začal přijetím Notářské komory ČR do Mezinárodní unie latinského notářství v roce 1994. Tím bylo potvrzeno, že obnovené české notářství splnilo principy uznávané celosvětově pro notářství v zemích s kontinentálním systémem práva. Na evropskou scénu vkročilo v roce 2004 s přijetím do Rady notářství Evropské unie (CNUE), uzavřel Neubauer.

(čtk)