Vězňů opět přibývá Foto: Vězeňská služba

Se sjednocením postupů při nakládání s příjmy vězňů poslanci souhlasí

Navrhovanou změnu pravidel pro nakládání s příjmy vězňů Sněmovna zřejmě schválí. Ústavně-právní výbor dnes podpořil hlasy všech přítomných členů vládní novelu, jež by měla vést například k tomu, že každému vězni s příjmem se bude tvořit rezerva na dobu po propuštění. Nová pravidla se budou týkat také chovanců v detenčních ústavech.

Ministerstvo spravedlnosti chce novelou sjednotit postup při nakládání s příjmy vězňů, a zjednodušit tím postup při exekučních srážkách z peněz odsouzených. Změna podle úřadu zaručí to, že se každému vězni s příjmem bude z peněz tvořit rezerva, kterou dostane při propuštění na svobodu. Každý odsouzený s příjmem bude mít každý měsíc alespoň minimální částku na nutné potřeby, například zdravotní či hygienické.

V současnosti se s pracovní odměnou vězně nakládá podle odlišných pravidel než s penězi z jiných zdrojů, například s důchodem nebo s přilepšením od příbuzných. Novela zavádí univerzální systém rozúčtování veškerých příjmů vězňů bez ohledu na jejich zdroj.

„Každému odsouzenému, který měl v příslušném měsíci jakýkoli příjem, se z jeho peněz bude tvořit finanční rezerva, která mu bude vyplacena po propuštění z výkonu trestu, čímž dojde k usnadnění přechodu odsouzených na svobodu, kdy období těsně po propuštění je – právě mimo jiné i s ohledem na nedostatek finančních prostředků odsouzených – z hlediska recidivy nejkritičtější,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Novela má napravit i situaci, kdy při exekučním postihu peněz vězňů nezbudou části odsouzených peníze na nutné zdravotní, hygienické či korespondenční potřeby. Podle ministerstva tento stav nadále prohlubuje rozdíly mezi vězni a může vést ke zhoršení prostředí ve věznicích.

(čtk)