Prezident Soudcovské unie Libor Vávra na kongresu Právní prostor v Seči Foto: Kongres Právní prostor

Soudcovská unie zkritizovala zmrazení platů. Prezidentem chce být opět Vávra

Prezidentem Soudcovské unie (SU) chce být opět Libor Vávra. O funkci bude v polovině října bojovat na volebním sněmu v Přerově. Nominaci od Městského soudu v Praze potvrdil České justici. Zatím není známý žádný soudce, který by se Vávrovi postavil. K tomu ale ještě může dojít a delegáti mohou také kandidovat i přímo na sněmu.

Trestní soudce Vávra je výraznou postavou české justice. Unii předsedal v letech 1996 až 2002 a pak znovu od roku 2020. Minulé volby prezidenta SU se konaly kvůli pandemii koronaviru korespondenční formou. Do roku 2020 také vedl Městský soud v Praze, kde v současné době působí jako předseda senátu.

Čtěte také: Válková odmítá další zmrazení platů soudců a státních zástupců, předložila pozměňovací návrh

Významným tématem sněmu bude zmrazení soudcovských platů, které je navrženo v rámci tzv. konsolidačního balíčku. Republiková rada SU minulý týden na zasedání mimo jiné jednomyslně vyzvala zákonodárce, aby respektovali důstojné postavení soudcovské moci. „V této souvislosti SU ČR považuje vládní návrh změny zákona o platu soudců spočívající ve snížení koeficientu v platové základně od 1. 1. 2024  za flagrantní porušení práva soudců na materiální zabezpečení, aniž by pro takovou zásadní restrikci byly splněny mantinely vytýčené konstantní judikaturou Ústavního soudu ve věcech platových restrikcí vůči soudcům?“ stojí v oficiálním prohlášení. Soudcovská unie míní, že návrh představuje „trvalou a neodůvodněnou erozi materiálního zabezpečení soudců“ a měl by být zamítnut.

33. Shromáždění delegátů SU se uskuteční 13. a 14. října 2023 v hotelu JANA v Přerově. Jako hosté by měli vystoupit předseda Ústavního soudu Josef Baxa, zástupce nejvyšších soudů, státního zastupitelství, profesních komor nebo zástupce ministerstva spravedlnosti.

Soudcovská unie ČR vznikla v roce 1990 jako nepolitické profesní a dobrovolné stavovské sdružení. Při neexistenci Nejvyšší rady soudnictví je významným reprezentativním orgánem soudců.

Eva Paseková