Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podle Solara o jeho práci příliš nestojí Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Státní zástupci vyjednávají o navýšení platů pro personál. Zaspali jsme, řekla Bradáčová

Administrativní zaměstnanci státních zastupitelství by se mohli ještě letos dočkat navýšení platů, obdobně jako jejich kolegové u soudů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se na dnešním jednání shodl se zástupci veřejných žalobců na tom, že odměna za stejnou práci v justici by měla být stejná. Uvedla to pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Šéf Unie státních zástupců Tomáš Foldyna doplnil, že potřebná částka činí 23 milionů korun. Další navýšení chtějí žalobci stihnout prosadit i do návrhu rozpočtu na příští rok.

„Domluvili jsme se na zásadním principu, že zaměstnanci v justici, pokud vykonávají stejnou práci – a je jedno, jestli na soudech, nebo na státním zastupitelství – by měli být odměňováni stejně,“ uvedla Bradáčová. Jde podle ní o základní principy evropského pracovního práva. Nyní je zapotřebí nalézt technické řešení věci, dodala.

Jednání na ministerstvu financí označila za věcné a korektní. „A to i přesto, že ta schůzka proběhla za mne v tom nejzazším možném termínu, protože jednání o rozpočtu právě vrcholí,“ podotkla. Státní zástupci podle ní při vyjednávání o platech pro administrativu „zaspali“.

Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Soudci si navýšení platů pro personál dohodli se Stanjurou v květnu. Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk, který jednání vedl, tehdy oznámil, že zaměstnanci soudů dostanou ještě letos přidáno v průměru 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně. V září pak soudy slíbené peníze obdržely. O obdobné přidání pro svých zhruba 1400 zaměstnanců – například zapisovatelek nebo takzvaných rejstříkářek – nyní usilují státní zástupci.

Bradáčová upozornila na to, že platy zaměstnanců státních zastupitelství – i soudů – jsou ve vztahu k ostatním zaměstnancům veřejné správy dlouhodobě poddimenzované. Pracovníci státních zastupitelství na tom bývali o něco lépe než u soudů, avšak pouze v řádu stokorun. Ministerstva financí i spravedlnosti podle ní státní zástupce ujišťovala, že nyní dostanou přidáno zaměstnanci obou institucí. „Teď jsme se při jednáních o rozpočtu dozvěděli, že by tomu tak nemuselo být. Proto jsme iniciovali dnešní jednání,“ vysvětlila.

Paralyzace úřadů

Bradáčová i Foldyna věří tomu, že navýšení pro administrativní pracovníky státních zastupitelství na příští rok by se mohlo stihnout objevit ještě v návrhu rozpočtu, který bude tuto středu projednávat vláda. Podle Bradáčové by šlo o zhruba 50 až 60 milionů korun ročně. „Jsem pořád optimistický, protože si myslím, že ty finanční prostředky nejsou v tak velkých objemech, aby se o nich nedalo diskutovat,“ poznamenal Foldyna.

Oba státní zástupci zároveň varovali před odchodem zaměstnanců. „Třeba kolegyně po 15 letech praxe z mého domovského státního zastupitelství v Břeclavi s jedním dítětem v letošním roce pobírá asi 23.000 čistého,“ přiblížil Foldyna. „Tyto kolegyně nechápou a nedá se jim ani dost dobře vysvětlit, proč by najednou jejich platy měly být jiné než platy jejich kolegyň u soudů,“ poznamenal. Podle Bradáčové může odchod dvou úřednic na okresním státním zastupitelství celý úřad paralyzovat.

Součástí květnové dohody ministerstva financí se soudci je i to, že zaměstnancům soudů budou platy dále růst i příští rok a v roce 2025 dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek. Toho by chtěli dosáhnout i státní zástupci.

Soudy získaly na základě nedávného rozhodnutí vlády také 919 milionů korun na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů. Kabinet Petra Fialy (ODS) o tuto částku navýšil výdajovou stránku letošního rozpočtu ministerstva spravedlnosti, která činí 36,54 miliardy korun.

(čtk)