Soudní síň - Ilustrační foto: Wikimedia/Schuminka Janička

Soudy obdržely peníze pro zaměstnance. Přidáno mají dostat i zpětně

Tuzemské soudy obdržely od ministerstva financí peníze pro aministrativní pracovníky soudů. Ti mají podle informací České justice dostat přidáno od května letošního roku zpětně. „Potvrzuji, že Vrchnímu soudu v Praze byla doručena částka na navýšení mezd zaměstnanců soudu za rok 2023,“ řekl České justici předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl. Navýšení prostředků potvrdil i mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Navýšení prostředků potvrdil i místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Ten zprávu přijal s povděkem – několik měsíců totiž pro zaměstnance zvýšení platů se zástupci vlády vyjednával.

Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk Foto: Nejvyšší soud

V květnu jednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a získal příslib, že zaměstnanci dostanou ještě letos přidáno v průměru 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně. Součástí dohody je to, že platy jim budou dále růst i příští rok a v roce 2025 dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek.

Dorovnání platů by podle Šuka mohlo stabilizovat personál a omezit časté odchody zaměstnanců za lepšími platy. Zástupci justice loni varovali, že hrozí doslova kolaps systému, pokud se platy justiční administrativě nenavýší.

Další navýšení o 1500 Kč měsíčně by mělo následovat od příštího roku. O stejnou částku by se platy měly zvýšit i v roce 2025. Průměrný plat zaměstnanců v justici by tak měl v roce 2025 dosáhnout 39 846 Kč.

V letošním roce dostalo ministerstvo na výdaje 36,54 miliardy korun. Vláda však nedávno rozhodla, že rozpočet úřadu navýší o 919 milionů korun. Peníze dostaly soudy, a to na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů.

Eva Paseková, Petr Dimun